Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OBRAZOM: Státisíce Brazílčanov demonštrovali za odstúpenie prezidentky

Žena oblečená za brazílsku prezidentku Dilmu Rousseffovú počas protestu za odstúpenie brazílskej prezidentky Dilmy Rousseffovej v brazílskom Sao Paule 13. marca 2016. Foto: TASR/AP

Rousseffovej je pripisovaná najhoršia recesia v Brazílii za desaťročia.

Rio de Janeiro 14. marca (TASR) - Približne tri milióny Brazílčanov požadovali v nedeľu na masových demonštráciách po celej krajine odstúpenie prezidentky Dilmy Rousseffovej. Podľa portálu O Globo, ktorý sa odvoláva na údaje polície a organizátorov, išlo o doteraz najväčšie protesty proti prezidentke z radov ľavicovej Robotníckej strany (PT).

Len v Sao Paule, bašte opozície, vyšlo do ulíc najmenej pol milióna ľudí, podľa niektorých odhadov ich bolo až 1,4 milióna. Niekoľko stotisíc ľudí protestovalo v Riu de Janeiro, v hlavnom meste Brazília ich bolo okolo 100.000. Masovú účasť zaznamenali demonštrácie aj v mestách Curitiba (160.000 ľudí), Fortaleza (150.000) a Recife (120.000).

Žena drží transparent s nápisom v portugalčine "Odíď Dilma" počas protestu za odstúpenie brazílskej prezidentky Dilmy Rousseffovej v brazílskom Sao Paule 13. marca 2016.
Foto: TASR/AP


Prvýkrát od začiatku protestov proti 68-ročnej Rousseffovej, prvej žene v najvyššej štátnej funkcii, sa na nich aktívne zúčastnili opozičné strany. Pravicová opozícia dúfa, že zvýšia tlak na poslancov, aby hlasovali za odvolanie prezidentky, ktorej mandát končí v roku 2018, ale už teraz je obľúbená len u desiatich percent obyvateľstva piatej najväčšej krajiny sveta. Impeachment podporuje 60 percent Brazílčanov.

Demonštranti oblečení za brazílsku prezidentku Dilmu Rousseffovú a bývalého brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lula da Silvu počas protestu za odstúpenie brazílskej prezidentky Dilmy Rousseffovej v brazílskom Sao Paule 13. marca 2016.
Foto: TASR/AP


Rousseffovej je pripisovaná najhoršia recesia v Brazílii za desaťročia. Okrem toho je spájaná s korupčným škandálom týkajúcim sa ropnej spoločnosti Petrobras. Opozícia tvrdí, že od jej dodávateľov si nechala ilegálne financovať svoju volebnú kampaň v roku 2014. Takisto mala prikrášliť rozpočet v rovnakom roku a v prvom polroku 2015. Hoci súd vyhlásil rozpočet v októbri minulého roka kvôli početným nezrovnalostiam za nelegálny, najvyšší súd impeachment predbežne pozastavil.

Demonštranti pochodujú počas protestu za odstúpenie brazílskej prezidentky Dilmy Rousseffovej v brazílskom Sao Paule 13. marca 2016.
Foto: TASR/AP


Okrem Rousseffovej je za korupciu vyšetrovaných 57 politikov vrátane jej predchodcu vo funkcii Luiza Inácia Lulu da Silvu. Tí mali roky prijímať úplatky od spoločnosti Petrobras pri rozhodovaní o zákazkách, napríklad pre výstavbu vrtnej plošiny.



Brazílska vláda je necelých päť mesiacov pred začiatkom letnej olympiády v Riu de Janeiro (5.-21. augusta) takmer paralyzovaná a v Kongrese nemôže presadiť takmer žiadne reformy. Strana brazílskeho demokratického hnutia (PMDB), Rousseffovej hlavný koaličný partner, pohrozil odchodom z kabinetu.

Z dôvodu klesajúcich cien surovín Brazílii navyše hrozí najhoršia recesia od roku 1930. Občanov trápi nadmerná byrokracia, vysoké ceny spôsobené infláciou a nezamestnanosť - bez práce je momentálne 9,1 milióna ľudí. Najnovšou ranou je epidémia vírusu zika.