Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Brazília spúšťa vyšetrovanie Elon Muska za obštrukcie v spojitosti s X

Na archívnej snímke Elon Musk. Foto: TASR/AP

Musk predtým v nedeľu na sociálnej sieti uviedol, že X zruší obmedzenia, pretože nie sú v súlade s ústavou, píše Reuters.

Brazília 8. apríla (TASR) - Sudca brazílskeho najvyššieho súdu Alexandre de Moraes v nedeľu spustil vyšetrovanie voči miliardárovi a majiteľovi sociálnej siete X Elonovi Muskovi, ktorý ho kritizoval a obvinil z cenzúry. Moraes predtým na X zablokoval používateľské účty podozrivé zo šírenia dezinformácií. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Musk predtým v nedeľu na sociálnej sieti uviedol, že X zruší obmedzenia, pretože nie sú v súlade s ústavou, píše Reuters. Moraes vo svojom rozhodnutí oznámil, že X by sa mala zdržať neuposlúchnutia akéhokoľvek nariadenia, ktoré už súd vydal vrátane opätovného sprístupnenia akéhokoľvek používateľského účtu, ktorý najvyšší súd zablokoval. V prípade neuposlúchnutia nariadenia bude spoločnosti udelená pokuta vo výške 19,740 dolárov za deň.

Moraes v posledných rokoch nariadil pozastavenie používateľských účtov na sociálnej sieti Twitter (v súčasnosti X), ktoré boli podozrivé zo šírenia dezinformácií. "Sociálne siete nie sú krajinami bez zákonov," uviedol.

"Tento sudca bezočivo a opakovanie sklamal ústavu a obyvateľov Brazílie," uviedol Musk. Dodal, že Moraes by mal odstúpiť alebo byť odvolaný v procese impeachmentu.

Musk tiež uviedol, že Moraes hrozil vysokými pokutami a prerušením prístupu k sociálnej sieti X, čím by pravdepodobne prišla o všetky zisky v Brazílii a musela by zatvoriť svoje kancelárie v tejto krajine.