Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Brazília: Stretnutie G20 sa končí bez spoločného vyhlásenia

Brazílsky minister financií Fernando Haddad (uprostred) reční počas stretnutia ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk skupiny G20 v brazílskom Sao Paule vo štvrtok 29. februára 2024. Foto: TASR/AP

Vojna na Ukrajine rozdelila skupina G20. Západné krajiny ju odsudzujú a poskytujú Ukrajine vojenskú a finančnú pomoc. Súčasťou G20 je však aj Rusko, ktoré získalo podporu od Brazílie, Číny či Indie.

Brazília 1. marca (TASR) - Prvé tohtoročné stretnutie ministrov financií skupiny G20 sa skončilo vo štvrtok bez prijatia spoločného vyhlásenia pre nezhody členských krajín, ktoré súvisia s prebiehajúcimi geopolitickými konfliktami. Oznámila to Brazília, ktorá stretnutie hostila, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Nie je možné (dosiahnuť) konečné vyhlásenie," uviedol brazílsky minister financií Fernando Haddad na tlačovej konferencii v Sao Paule na konci dvojdenného stretnutia.

Bezvýchodisková situácia vznikla "ako zvyčajne pre prebiehajúce konflikty", dodal Haddad. Nespomenul pritom priamo inváziu Ruska na Ukrajinu alebo prebiehajúcu vojnu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Brazília podľa Haddada dúfala, že o citlivých geopolitických záležitostiach sa bude rokovať výlučne na stretnutí ministrov zahraničných vecí G20, ktoré sa konalo minulý týždeň v brazílskom Rio de Janeiro. Aj toto stretnutie však zatienili nezhody a na jeho konci sa nepodarilo prijať spoločné vyhlásenie.

Americká ministerka financií Janet L. Yellenová (vpravo) si podáva ruku s argentínskym ministrom hospodárstva Luisom Caputom počas ich bilaterálneho stretnutia na stretnutí ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk krajín G20 v brazílskom Sao Paule vo štvrtok 29. februára 2024.
Foto: TASR/AP


Haddad zároveň uviedol, že skupina, ktorá reprezentuje 80 percent svetovej ekonomiky, bola jednotná pri ekonomických záležitostiach. No keďže sa ani minulý týždeň v Riu de Janeiro nedosiahlo spoločné vyhlásenie, skončilo to "narušením zhody" na stretnutí, o ktorom Brazília dúfala, že sa bude zaoberať len ekonomikou, dodal Haddad.

Nemecký minister financií Christian Lindner už skôr avizoval, že bude trvať na tom, aby sa konečné vyhlásenie vyjadrovalo aj k vojne na Ukrajine. Podľa Lindnera nemôže G20 fungovať ako obvykle, keď je na Ukrajine a v Pásme Gazy vojna.

"Sme proti vyhýbaniu sa týmto záležitostiam. Aj keď sme centrálni bankári a ministri financií, reprezentujeme hodnoty našich krajín a musíme brániť medzinárodný poriadok založený na pravidlách," uviedol Lindner.

Vojna na Ukrajine rozdelila skupina G20. Západné krajiny ju odsudzujú a poskytujú Ukrajine vojenskú a finančnú pomoc. Súčasťou G20 je však aj Rusko, ktoré získalo podporu od Brazílie, Číny či Indie.

Skupiny G20 okrem toho rozdeľuje i vojna v Gaze. Spojené štáty a ich západní spojenci sa totiž zdráhajú odsúdiť Izrael, pričom ostatní členovia G20 sú stále kritickejší voči tamojšej humanitárnej kríze.