Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

V Brazílii zamietli obvinenia voči americkému novinárovi Greenwaldovi

Americký novinár Glenn Greenwald, archívna foto. Foto: TASR/AP

Brazílska prokuratúra minulý mesiac Greenwalda a ďalších šesť osôb obvinila z kybernetických zločinov za údajné členstvo v kriminálnej organizácii, ktorá odpočúvala telefóny štátnych úradníkov.

Mexiko 7. februára (TASR) - Brazílsky súd zamietol obvinenia voči americkému novinárovi Glennovi Greenwaldovi v súvislosti s odpočúvaním telefonických rozhovorov brazílskeho ministra spravodlivosti Sérgia Mora. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Brazílska prokuratúra minulý mesiac Greenwalda a ďalších šesť osôb obvinila z kybernetických zločinov za údajné členstvo v kriminálnej organizácii, ktorá odpočúvala mobilné telefóny štátnych úradníkov.

Webová stránka The Intercept, ktorú Greenwald spoluzakladal, minulý rok zverejnila správy z údajnej komunikácie medzi Morom a prokurátorom Deltanom Dallagnolom o spolupráci s cieľom dosiahnuť uväznenie bývalého brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silva. Moro bol v tom čase sudcom.

Lulu v apríli 2018 uväznili na základe obvinení z korupcie. Exprezident tvrdil, že ide o politicky motivované obvinenia s cieľom zabrániť mu kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sa konali v roku 2018 a ktoré vyhral krajne pravicový kandidát Jair Bolsonaro. Ten neskôr Mora vymenoval za ministra spravodlivosti.

Greenwald spolu s dokumentaristkou Laurou Poitrasovou v roku 2013 zverejnil odhalenia informátora Edwarda Snowdena o americkej Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA).