Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Brazília uviedla prvú z piatich ponoriek, ktoré vyrába s Francúzskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na slávnostnom uvedení ponorky na námornej základni v meste Itaguaí sa zúčastnili brazílsky prezident Michel Temer a jeho zvolený nástupca Jair Bolsonaro.

Itaguaí 14. decembra (TASR) - Brazília v piatok s vojenskou okázalosťou spustila na vodu prvú z piatich útočných ponoriek svojich námorných síl. Päticu plavidiel vyrába juhoamerická krajina v spolupráci s Francúzskom v rámci dohody za 7,6 miliardy dolárov, informovala tlačová agentúra AFP.

Na slávnostnom uvedení ponorky na námornej základni v meste Itaguaí sa zúčastnili brazílsky prezident Michel Temer a jeho zvolený nástupca Jair Bolsonaro. Ponorku s dĺžkou 72 metrov spustili do vôd Atlantického oceánu po tom, ako ju šampanským pokrstila prezidentova manželka Marcela Temerová.

Plavidlo dostalo názov Riachuelo a predtým, ako ho námorné sily nasadia do služby, absolvuje ešte dvojročné skúšobné obdobie. Flotila ponoriek bude chrániť 8500 kilometrov brazílskeho pobrežia a teritoriálne vody, v ktorých sa nachádzajú ložiská ropy životne dôležité pre ekonomiku tejto krajiny.

Štyri nové plavidlá vrátane Riachuela budú mať dieselový pohon a všetky majú byť dokončené do roku 2022, zatiaľ čo jedna ponorka bude jadrová. To jej poskytne omnoho väčší akčný rádius a schopnosť zostať pod hladinou dlhší čas. Predpokladá sa však, že toto plavidlo bude hotové až v roku 2029.

Ponorky sú väčšími verziami francúzskych ponoriek triedy Scorpene, ktoré majú vo výzbroji aj iné štáty vrátane Čile, Indie a Malajzie. S Francúzskom spolupracuje v tejto oblasti aj Austrália, ktorá si od európskeho výrobcu pre svoje námorné sily objednala 12 jadrových útočných ponoriek triedy Barracuda.