Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rio trápia rekordné horúčavy, juh krajiny zas pustošia extrémne dažde

Na snímke Rio de Janeiro. Foto: TASR/AP

Rekord zaznamenali v západnej časti mesta o 9.55 h miestneho času a je to najvyššia teplota od roku 2014, kedy spoločnosť Alerta Rio začala meranie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Rio de Janeiro 18. marca (TASR) - V brazílskom Rio de Janeiro namerali najvyššiu pocitovú teplotu za posledné desaťročie - 62,3 stupňa Celzia, uviedli v pondelok meteorologické úrady.

Maximálna teplota v meste bola v pondelok 42 stupňov Celzia, informoval meteorologický systém Alerta Rio. Pocitová teplota berie do úvahy okrem teploty aj poveternostné podmienky - vlhkosť a prúdenie vzduchu. TASR o tom informuje na základe správy z agentúry AFP.

Rekord zaznamenali v západnej časti mesta o 9.55 h miestneho času a je to najvyššia teplota od roku 2014, kedy spoločnosť Alerta Rio začala meranie. Predchádzajúci teplotný rekord pocitovej zaznamenali v novembri minulého roka - 59,7 stupňa Celzia. Ikonické pláže Copacabana a Ipanema boli plné ľudí, kde sa ľudia podľa odporúčania úradov pokúšali v mori ochladiť.

Extrémne dažde v rovnakom čase spôsobili spúšť na juhu krajiny a podľa predpovedí úradov budú pokračovať aj budúci týždeň. Meteorologická agentúra MetSul označila stred a juh Brazílie tento týždeň za veľmi rizikový pre hrozbu intenzívnych dažďov a búrok.