Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V PRESTROJENÍ: Na letisku v Brazílii ukradli päť miliónov dolárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lupiči sa dostali do areálu Medzinárodného letiska Viracopos/Campinas tak, že na pick-up nalepili logo bezpečnostnej firmy, ktorá ho stráži.

Sao Paulo 6. marca (TASR) - Päť miliónov dolárov v hotovosti, ktoré mali byť prepravené do Švajčiarska na palube lietadla nemeckej spoločnosti Lufthansa, ukradli v nedeľu večer miestneho času na letisku v blízkosti brazílskeho veľkomesta Sao Paulo zatiaľ neznámi páchatelia. Prepad pritom trval iba niekoľko minút, uviedla v pondelok brazílska polícia.

Lupiči sa dostali do areálu Medzinárodného letiska Viracopos/Campinas tak, že na pick-up nalepili logo bezpečnostnej firmy, ktorá ho stráži. Stroj Lufthansy tam priletel z Medzinárodného letiska Sao Paulo-Guarulhos a mal pokračovať cez Frankfurt nad Mohanom do Zürichu.

Podľa denníka Folha de Sao Paulo sa na lúpeži podieľalo najmenej päť ozbrojených mužov, ktorí sa nečakane objavili na pristávacej dráhe a pod hrozbou násilia sa zmocnili spomínanej sumy. Vedenie letiska oznámilo, že pri lúpeži nebol nikto zranený.

Ukradnuté peniaze patrili kuriérskej spoločnosti Brink's sídliacej v meste Henrico v americkom štáte Virgínia, ktorá sa špecializuje na prepravu peňazí a cenností.

Filiálky a transporty tejto firmy boli v minulosti viackrát terčom lúpežných prepadov. Pri lúpeži, ktorá sa stala vo večerných hodinách 18. februára 2013 na letisku v Bruseli, páchatelia ukradli diamanty v hodnote okolo 50 miliónov dolárov.

Dňa 26. novembra 1983 došlo k ozbrojenému prepadu skladu firmy neďaleko londýnskeho letiska Heathrow, pri ktorom boli odcudzené tri tony zlata v hodnote 26 miliónov eur.