Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Brazílska polícia preverí Bolsonarove bankové účty

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Samotný Bolsonaro, ktorého v apríli polícia vypočula, spáchanie akýchkoľvek trestných činov poprel.

Brazília 18. augusta (TASR) - Sudca brazílskeho najvyššieho súdu povolil polícii prístup k informáciám o bankových účtoch bývalého prezidenta Jaira Bolsonara a jeho manželky Michelle. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Polícia vyšetruje exprezidenta a jeho bývalých spolupracovníkov pre obvinenia, že sa snažili nelegálne si ponechať a predávať drahé dary, ktoré Bolsonaro dostal počas svojho funkčného obdobia. Patria k nim aj luxusné hodinky, súprava šperkov od švajčiarskej spoločnosti Chopard a ďalšie drahé predmety.

Sudca Alexandre de Moraes povolil, aby federálna polícia preskúmala bankové a daňové záznamy Bolsonarovcov v Brazílii a tiež požiadal o prístup k ich bankovým a daňovým záznamom v Spojených štátoch, informovali brazílske médiá.

Najvyšší súd ani polícia zatiaľ medializované správy nepotvrdili. Brazílske zákony zakazujú verejným činiteľom predávať alebo nechávať si drahé dary.

Bolsonaro, ktorý bol prezidentom v rokoch 2019 až 2022, odcestoval z Brazílie do Spojených štátov dva dni pred inauguráciou súčasného prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu 1. januára. Do vlasti sa vrátil koncom marca.

V USA exprezidentovi spolupracovníci údajne predali alebo sa pokúšali predať rôzne cenné dary, ktoré dostal od zahraničných vlád. Išlo napríklad o dve zlaté sochy, ktoré Bolsonaro dostal počas návštevy Bahrajnu v roku 2021 či súpravu šperkov Chopard, ktorú dostal od predstaviteľov Saudskej Arábie.

Minulý týždeň sudca Moraes nariadil policajné razie v domoch niekoľkých Bolsonarových spojencov v súvislosti s vyšetrovaním, ktoré podľa neho odhalilo dôkazy o zločineckom sprisahaní "za účelom sprenevery predmetov vysokej hodnoty".

Samotný Bolsonaro, ktorého v apríli polícia vypočula, spáchanie akýchkoľvek trestných činov poprel.