Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Brazílii zatkli viceprezidenta Facebooku pre Latinskú Ameriku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Argentínčan podľa polície opakovane odmietol poskytnúť dáta na účely vyšetrovania obchodovania s drogami.

Sao Paulo 1. marca (TASR) - Brazílska federálna polícia zatkla dnes viceprezidenta spoločnosti Facebook pre Latinskú Ameriku Diega Dzodana. Informujú o tom svetové agentúry.

Argentínčan Diego Dzodan podľa polície opakovane odmietol splniť súdny príkaz, a síce poskytnúť dáta na účely vyšetrovania obchodovania s drogami v Brazílii. Dáta mal poskytnúť z textovej služby WhatsApp, ktorú vlastní spoločnosť Facebook.

Spoločnosť Facebook v dnešnom vyhlásení reagovala na Dzodanovo zatknutie slovami, že ide o "extrémne a neprimerané opatrenie". Vyjadrila tiež mimoriadne znepokojenie.

Príkaz na zadržanie viceprezidenta Facebooku vydal sudca v severovýchodnom štáte Sergipe. Zatkli ho krátko po tom, ako dnes vyšiel zo svojho domu v Sao Paule.

Sudca Marcel Maia Montalvao vydal v minulosti voči Facebooku už v dvoch kauzách pokuty kvôli odmietaniu poskytnúť dáta zo služby WhatsApp. Tieto informácie boli súčasťou "tajného súdneho vyšetrovania zahŕňajúceho organizovaný zločin a obchodovanie s drogami", dodal.

Vlani v decembri na základe súdneho príkazu túto službu v Brazílii na 48 hodín vypli.