Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Brazílskeho prezidenta prepustili z nemocnice po operácii kĺbu

Ochranka a ľudia kráčajú pred nemocnicou Sirio-Libanes, kde bol brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva prijatý na operáciu bedrového kĺbu v Brazílii v piatok 29. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Lula mal byť pôvodne prepustený z nemocnice až v pondelok alebo utorok, uviedol ešte v sobotu jeho lekár Roberto Kalil Filho. Piatková operácia podľa neho prebehla bez komplikácií.

Brazília 2. októbra (TASR) - Brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu v nedeľu po dvoch dňoch prepustili z nemocnice v hlavnom meste Brazília, v ktorej v piatok podstúpil operáciu bedrového kĺbu. Nasledujúce tri týždne sa bude zotavovať v prezidentskej rezidencii Alvoráda, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Lula mal byť pôvodne prepustený z nemocnice až v pondelok alebo utorok, uviedol ešte v sobotu jeho lekár Roberto Kalil Filho. Piatková operácia podľa neho prebehla bez komplikácií.

Ortopéd, ktorý prezidenta operoval, mu odporučil, aby sa v rámci rekonvalescencie vyhýbal dlhému státiu. Počas prvých týždňov bude zároveň musieť používať mobilnú chodúľku.

Lekári po výmene bedrového kĺbu postihnutého artrózou využili dobrú reakciu prezidenta na anestéziu aj na vykonanie kozmetickej operácie očných viečok.

Lula, ktorý v októbri oslávi 78. narodeniny, sa na neustálu bolesť v oblasti kĺbu sťažoval už vyše roka, operáciu však dlho odkladal. Napriek tomu absolvoval desiatky zahraničných ciest, odkedy sa v januári opätovne ujal úradu prezidenta.

V zahraničných cestách bude najskôr schopný pokračovať až na konci novembra, keď vycestuje do Spojených arabských emirátov na klimatický summit COP28.

Vo výkone určitých prezidentských povinností a na stretnutiach s verejnosťou Lulu zastúpi viceprezident Geraldo Alckmin. Neočakáva sa, že by sa mohol za ten čas stať úradujúcim prezidentom.