Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Brazílsky exprezident tvrdí, že je pripravený opäť kandidovať

Luiz Inacio Lula da Silva, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zároveň však dodal, že konečné rozhodnutie v tejto veci spraví až začiatkom budúceho roka, a teda niekoľko mesiacov pred októbrovými prezidentskými voľbami.

Brusel 15. novembra (TASR) - Bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva je pripravený opäť kandidovať na post hlavy štátu a vystriedať v tomto úrade súčasného krajne-pravicového prezidenta Jaira Bolsonaroa. Samotný exprezident sa tak vyjadril v pondelok v Bruseli na tlačovej konferencii na pôde Európskeho parlamentu (EP). Informovala o tom agentúra AFP.

"Som ochotný, som motivovaný, som v dobrom zdravotnom stave," povedal 76-ročný Lula da Silva stojac po boku španielskej europoslankyne Iratxe Garcíe Pérezovej, ktorá je šéfkou politickej frakcie socialistov a demokratov. Zároveň však dodal, že konečné rozhodnutie v tejto veci spraví až začiatkom budúceho roka, a teda niekoľko mesiacov pred októbrovými prezidentskými voľbami.

"Vo februári alebo marci sa rozhodnem, či budem kandidovať, alebo nie. Závisí to od toho, či ma chce strana na kandidátke," dodal. Lula da Silva je členom ľavicovej Strany pracujúcich (PT).

"Bolsonaro je kópia Trumpa... Zlá kópia Trumpa... nemá žiadne nápady," dodal Lula da Silva. Svojho nástupcu v úrade zároveň obvinil z toho, že zrušil všetko prospešné, čo zaviedla Lulova vláda.

Bývalý odborový predák Lula da Silva, ktorý bol brazílskym prezidentom v rokoch 2003 až 2010, má podľa prieskumov verejnej mienky nad Bolsonarom výrazný náskok, pripomína AFP.

Brazílsky exprezident v Bruseli zároveň opäť označil za "prenasledovanie" obvinenia z korupcie, pre ktoré strávil posledné prezidentské voľby v roku 2018 vo väzení. Zmienené obvinenia vlani zrušil najvyšší brazílsky súd.