Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Brazílsky parlament odmietol iniciovať súdny proces s prezidentom

Michel Temer Foto: TASR/AP

Temer sa koncom júna stal prvým úradujúcim prezidentom tejto juhoamerickej krajiny, ktorého oficiálne obvinili z korupcie. Jeho ďalší osud je v rukách poslancov.

Brazília 14. júla (TASR) - Výbor dolnej komory brazílskeho parlamentu vo štvrtok odmietol odporúčanie, aby bol prezidentovi Michelovi Temerovi pozastavený výkon funkcie a aby sa voči nemu začal súdny proces pre obvinenia z korupcie.

Temer sa koncom júna stal prvým úradujúcim prezidentom tejto juhoamerickej krajiny, ktorého oficiálne obvinili z korupcie. Jeho ďalší osud je v rukách poslancov.

Výbor Poslaneckej snemovne vo štvrtok - v pomere hlasov 40:25 -odmietol podporiť návrh, aby bol prezidentov prípad postúpený brazílskemu najvyššiemu súdu. Počas súdneho procesu by mal prezident pozastavený výkon funkcie a jeho právomoci by dočasne prešli na predsedu dolnej komory parlamentu.

Výsledok štvrtkového hlasovania výboru nie je konečný: o návrhu musí hlasovať ešte celé plénum snemovne. Na jeho schválenie je potrebná dvojtretinová väčšina z 513 poslancov. Hlasovanie by sa malo uskutočniť v priebehu nasledujúcich týždňov.

Temer mal podľa brazílskej prokuratúry prijať úplatok vo výške 150.000 dolárov od manažéra z brazílskej firmy JBS, najväčšej svetovej spoločnosti na balenie mäsa.

Samotný prezident všetky obvinenia odmieta a označuje ich za politicky motivované a napriek klesajúcej popularite odmieta odstúpiť. Štvrtkové rozhodnutie parlamentného výboru privítal ako víťazstvo brazílskej demokracie.

Pravicový politik (76) Michel Temer sa ujal moci len v auguste minulého roku po tom, ako jeho ľavicovú predchodkyňu Dilmu Rousseffovú zbavili funkcie pre porušenie rozpočtových zákonov.