Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Brazílsky prezident Bolsonaro opätovne kritizoval volebný systém

Na archívnej snímke z 27. januára 2022 brazílsky prezident Jair Bolsonaro prichádza na omšu na pamiatku jeho zosnulej matky Olindy Bonturiovej Bolsonarovej v brazílskom hlavnom meste Brazília. Foto: TASR/AP

Analytici sa na základe Bolsonarových pripomienok obávajú, že v prípade prehry by ju mohol odmietnuť akceptovať.

Brazília 19. júla (TASR) - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v noci na utorok opätovne spochybnil volebný systém v Brazílii. Urobil tak len tri mesiace pred prezidentskými voľbami, ktoré podľa predvolebných prieskumov prehrá. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Chceme napraviť nedostatky, chceme transparentnosť, skutočnú demokraciu," vyhlásil Bolsonaro počas hodinového prejavu v prezidentskom paláci, na ktorý pozval niekoľko desiatok diplomatov vrátane veľvyslancov Francúzska a Španielska.

Brazílski voliči môžu vo volebných miestnostiach svoje volebné lístky odovzdať aj elektronicky. Podľa Bolsonara však absencia klasických papierových volebných lístkov zvyšuje riziko podvodu, dôkazy o tom však neposkytol. Brazílsky najvyšší volebný súd naďalej trvá na tom, že volebný systém je spravodlivý a transparentný.

Podľa predvolebných prieskumov Bolsonaro októbrové prezidentské voľby prehrá – naopak, favoritom je ľavicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva. Ten v príspevku na Twitteri kritiku svojho súpera odsúdil a uviedol, že "je hanba, že Brazília nemá prezidenta, ktorý by zvolal 50 diplomatov a hovoril s nimi o veciach, na ktorých v tejto krajine záleží... napríklad o zamestnanosti, rozvoji či boji proti hladu".

Analytici sa na základe Bolsonarových pripomienok obávajú, že v prípade prehry by ju mohol odmietnuť akceptovať.