Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Brazílsky prezident sa v New Yorku prvýkrát stretne so Zelenským

Na archívnej snímke brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Foto: TASR/AP

Zelenskyj sa o stretnutie s brazílskym lídrom usiloval už počas májového summitu G7 v Japonsku. K schôdzke však napokon nedošlo.

Brazília 19. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva sa v stredu prvýkrát osobne stretnú v New Yorku. Oznámila to v pondelok kancelária brazílskeho prezidenta, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a stanice CNN.

Lula sa so Zelenským stretne po svojej bilaterálnej schôdzke s americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktorá sa uskutoční na okraj Valného zhromaždenia OSN. K stretnutiu ukrajinského a brazílskeho prezidenta by malo dôjsť o 16.00 miestneho času (22.00 h SELČ).

Zelenskyj sa o stretnutie s brazílskym lídrom usiloval už počas májového summitu G7 v Japonsku. K schôdzke však napokon nedošlo, pričom oficiálnym dôvodom bolo, že si lídri nevedeli zladiť svoje časové harmonogramy.

Zelenskyj vtedy povedal, že zrušené stretnutie zrejme v Lulovi vyvolalo sklamanie. "Nebol som sklamaný. Bol som rozrušený, pretože by som sa s ním rád stretol," zareagoval brazílsky prezident.

Vzťah Lulu so Zelenským je napätý, približuje AFP. Brazílsky prezident sa totiž odmietol pripojiť k západným krajinám v dodávkach munície na Ukrajinu a Spojené štáty obvinil z "podporovania" vojny. Taktiež povedal, že Zelenskyj je "rovnako zodpovedný za vojnu (na Ukrajine) ako (ruský prezident Vladimir) Putin".