Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Brazílsky prezident vyzval na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine

Luiz Inácio Lula da Silva, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Lula, ktorý sa snaží, aby Brazília zohrávala úlohu sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou, nedávno rozhneval Kyjev svojimi vyjadreniami, že i Ukrajina nesie podiel na vypuknutí vojny.

Lisabon 22. apríla (TASR) - Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v sobotu uviedol, že odmieta zatiahnuť svoju krajinu do rusko-ukrajinského konfliktu a vyzval na mierové urovnanie sporu medzi Moskvou a Kyjevom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Lula, ktorý sa snaží, aby Brazília zohrávala úlohu sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou, nedávno rozhneval Kyjev svojimi vyjadreniami, že i Ukrajina nesie podiel na vypuknutí vojny.

"Zatiaľ čo moja vláda odsudzuje porušenie územnej celistvosti Ukrajiny, podporujeme politické riešenie konfliktu prostredníctvom rokovaní," povedal brazílsky prezident v Lisabone po stretnutí so svojím portugalským kolegom Marcelom Rebelom de Sousom.

"Naliehavo potrebujeme, aby si skupina krajín sadla za stôl s Ukrajinou aj Ruskom. Brazília sa nechce zúčastniť tejto vojny. Brazília chce budovať mier," dodal.

Podľa portugalského prezidenta Lula verí, že cesta k spravodlivému a trvalému mieru si vyžaduje, aby sa prioritou stali rokovania. "Portugalsko má iný postoj. Myslíme si, že na to, aby sa cesta k mieru stala možnosťou, musí mať Ukrajina v prvom rade právo reagovať na inváziu," povedal.

Lula (77) sa opätovne ujal úradu v januári, vo februári sa vo Washingtone stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom. V apríli navštívil Čínu, najväčšieho obchodného partnera Brazílie.

V Pekingu povedal, že Washington by mal prestať "podnecovať" vojnu dodávkami zbraní na Ukrajinu. Spojené štáty a EÚ by podľa neho mali začať hovoriť o mieri. "Ak nehovoríte o mieri, prispievate k vojne," zopakoval v sobotu.