Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Breivik prehral súdny spor o podmienky vo väzení

Na archívnej snímke z 19. januára 2022 nórsky terorista Anders Breivik sedí v súdnej sieni vo väzení v nórskom meste Skien. Masový vrah Breivik vo štvrtok 15. februára 2024 prehral súdny spor, ktorý tento pravicový extrémista inicioval proti štátu v súvislosti s jeho väzobnými podmienkami. Tie sú podľa neho "neľudské". Vedikt vyniesol súd v Osle. Breivik je už takmer 12 rokov držaný oddelene od ostatných väzňov v prísne stráženom zariadení a tvrdí, že väzobné podmienky porušujú jeho ľudské práva. Foto: TASR/AP

Počas päťdňového vypočúvania začiatkom januára, ktoré sa z bezpečnostných dôvodov konalo v telocvični väznice Ringerike, Breivik povedal, že má depresie a je závislý od Prozacu.

Oslo 15. februára (TASR) - Nórsky terorista Anders Breivik vo štvrtok prehral súdny spor proti štátu. Podľa súdu jeho podmienky vo väzení nie sú "neľudské", ako tvrdil v žalobe. Verdikt vyniesol súd v Osle, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

Breivik je už takmer 12 rokov oddelený od ostatných väzňov v prísne stráženom väzení. V žalobe tvrdil, že ide o porušenie Článku č. 3 Európskeho dohovoru o ľudských právach (EDĽP), ktorý zakazuje "neľudské" a "ponižujúce" zaobchádzanie.

Počas päťdňového vypočúvania začiatkom januára, ktoré sa z bezpečnostných dôvodov konalo v telocvični väznice Ringerike, Breivik povedal, že má depresie a je závislý od Prozacu. Úrady obvinil, že sa ho snažia "dotlačiť k samovražde".

Štát považuje Breivikove prísne, ale pohodlné podmienky za opodstatnené, pretože stále predstavuje "absolútne extrémne riziko úplne bezuzdného násilia".

"Breivik má vo väzení dobré materiálne podmienky a pomerne veľkú slobodu v každodennom živote. Zdá sa, že nie je realistické predvídať nejaké veľké zmeny, pretože je nepravdepodobné, že by v krátkodobom horizonte došlo k nejakým významným zmenám v rizikovom scenári," napísala v rozsudku sudkyňa Birgitte Kolrudová.

Breivikov právnik pred vyhlásením rozsudku pre AFP uviedol, že v prípade neúspechu podá odvolanie.

Vo väzení má Breivik k dispozícii tri miestnosti - obývačku, pracovňu a malú telocvičňu. O poschodie nižšie - ktoré zdieľa s ďalším väzňom ale nie v rovnakom čase - má prístup do kuchyne, televízneho salóniku, jedálne a miestnosti pre návštevy. Má k dispozícii televízor, hraciu konzolu a tri andulky, čo spĺňa jeho požiadavku na domáce zviera.

"S Breivikom sa zaobchádza mimoriadne dobre," uviedol riaditeľ väznice Eirik Bergstedt.

Anders Breivik 22. júla 2011 odpálil bombu neďaleko vládnych úradov v Osle, pričom zabil osem ľudí, a potom zastrelil 69 mladých ľudí v letnom tábore mládežníckeho krídla Strany práce (AP) na ostrove Utöya. V roku 2012 ho odsúdili na 21 rokov vo väzení, pričom trest sa mu môže predĺžiť, ak bude považovaný za hrozbu pre spoločnosť.