Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Breivik sa neodvolá voči žiadnemu rozsudku, ak ho uznajú za príčetného

Anders Breivik Foto: TASR/AP

Oznámil to dnes jeho obhajca Geir Lippestad. Pri bombovom útoku v Osle a následnej streľbe na ostrove Utöya zahynulo 22. júla 2011 celkove 77 ľudí.

Oslo 23. augusta (TASR) - Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik sa neodvolá voči trestu väzenia, ale napadne rozhodnutie, ktoré by ho vyhlásilo za nepríčetného v čase spáchania útokov v Osle a na ostrove Utöya. Oznámil to dnes jeho obhajca Geir Lippestad.

Pri bombovom útoku v Osle a následnej streľbe na ostrove Utöya zahynulo 22. júla 2011 celkove 77 ľudí. Vynesenie rozsudku v procese s extrémistom sa očakáva 24. augusta, pričom práve príčetnosť páchateľa zohrá pri ňom kľúčovú úlohu.

Väčšina oslovených nórskych psychológov a psychiatrov považuje Breivika za príčetného a teda trestne zodpovedného za vlaňajšie teroristické útoky.

Breivik, ktorý sám seba označuje za militantného nacionalistu vystaveného hlbokému rasizmu vo svojej krajine, považuje vyhlásenie za nepríčetného za potupné. Breivik na jednom z pojednávaní povedal, že pochybnosti o jeho duševnom zdraví sú súčasťou rasistického sprisahania na diskreditáciu jeho krajne protimoslimskej ideológie.