Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Breivik sa pred útokom povzbudil stimulantmi

Foto: TASR/AP

Podľa profesora Jörga Mörlanda Breivik pred útokmi užil zmes efedrínu, kofeínu a aspirínu, známu pod označením ECA.

Oslo 31. mája (TASR) - Nórsky masový vrah Anders Breivik užil pred vlaňajšími teroristickými útokmi stimulanty. Vo výpovedi na súde to dnes uviedol expert na toxikológiu, ktorého citovala televízia BBC.

Podľa profesora Jörga Mörlanda Breivik pred útokmi užil zmes efedrínu, kofeínu a aspirínu, známu pod označením ECA.

"Dá sa povedať, že bol ľahko až mierne nadrogovaný," vypovedal profesor forenznej toxikológie z Nórskeho inštitútu verejného zdravotníctva. Podľa Mörlanda pôsobil Breivik mierne nadrogovane aj večer po svojom zatknutí.

Užitie stimulujúcej zmesi ECA v deň útokov potvrdil i samotný obžalovaný v odpovedi na priamu otázku profesora. "Áno, je to tak. Vyrobil som si ju sám z troch zložiek a išlo o dávku, ktorá bola asi o 50 percent silnejšia ako komerčne dostupné produkty," konštatoval Breivik.

Sám sa tiež priznal k tomu, že pred útokmi vyskúšal anabolické steroidy, ktoré zvyknú užívať kulturisti, keďže si chcel "byť istý, že to jeho telo zvládne". Podľa profesora Mörlanda to mohlo prispieť k väčšiemu motorickému nepokoju a agresivite útočníka, uviedla televízia BBC.

Pri bombovom útoku z 22. júla 2011 zabil Breivik v centre Osla osem ľudí a pri následnej streľbe v mládežníckom tábore na ostrove Utöya usmrtil ďalších 69 osôb Predstavitelia nórskej polície v stredu na súde vyjadrili presvedčenie, že obžalovaný konal na vlastnú päsť a pri útokoch nemal žiadnych komplicov.