Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Je to potupa, napadol psychiatrický posudok svojej osoby Breivik

Behring Breivik Foto: TASR/AP

Breivik v otvorenom liste vyslovil podozrenie, že dvaja súdni psychiatri ho zámerne vykreslili ako duševne chorého.

Oslo 4. apríla (TASR) - Nórsky terorista a masový vrah Anders Behring Breivik napadol dnes v otvorenom liste psychiatrický posudok svojej osoby, z ktorého vyplýva, že je duševne chorý a nemôže sa preto právne zodpovedať za svoje činy z leta 2011. Informoval dnes o tom nórsky denník VG.

"Úprimne, toto je tá najhoršia vec, aká ma mohla postihnúť, pretože je to definitívna potupa," uviedol Breivik v liste. Ako dodal, v prvom psychiatrickom posudku svojej osoby našiel viac ako 200 chýb a vyslovil podozrenie, že dvaja súdni psychiatri ho zámerne "vykreslili" ako duševne chorého, citovala agentúra DPA.

Nórska prokuratúra obžalovala 33-ročného Breivika z terorizmu a úkladnej vraždy. Obvinený sa už predtým priznal, že vlani v júli pri útokoch v Osle a na ostrove Utöya zabil 77 ľudí. Súdny proces sa začne 16. apríla. Breivik na februárovom pojednávaní, na ktorom sa rozhodlo o pokračovaní jeho väzby, vyhlásil, že je nevinný.

Podľa vlastných slov konal len v sebaobrane a z pomsty za proimigračnú politiku nórskej vlády, ktorou sa cítil ohrozený. Jeho právnici avizovali, že chce počas procesu podrobne vysvetliť dôvody svojho konania.