Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Arménsky premiér podal demisiu len necelý týždeň po svojom zvolení

Arménsky premiér Serž Sarkisjan Foto: TASR AP

Protesty proti zvoleniu bývalého prezidenta Serža Sarkisjana za premiéra prebiehajú od 13. apríla. Opozícia ho obvinila z neúčinného riadenia krajiny a zo zhoršenia hospodárskej situácie.

Jerevan 23. apríla (TASR) - Arménsky premiér Serž Sarkisjan podal demisiu, informovala v pondelok jeho tlačová služba.

Vo svojom vyhlásení uviedol, že vodca pouličných protestov, opozičný poslanec Nikol Pašinjan, "mal pravdu". "Zmýlil som sa," priznal. Uviedol, že vzniknutá situácia má síce niekoľko riešení, ale žiadne z nich nie je preňho prijateľné, preto sa vzdáva "funkcie vodcu našej krajiny, funkcie predsedu vlády".

Vo svojom vyhlásení sa obrátil aj na všetkých občanov, účastníkov protestných akcií, dôstojníkov, vojakov i členov svojej politickej strany. Vysvetlil, že "pouličné hnutie je proti môjmu zotrvaniu v tejto funkcii, plním vašu požiadavku". Na záver zaželal krajine mier, harmóniu a logiku.

Protesty proti zvoleniu bývalého prezidenta Serža Sarkisjana za premiéra prebiehajú od 13. apríla. Opozícia ho obvinila z neúčinného riadenia krajiny a zo zhoršenia hospodárskej situácie.

V rámci kampane občianskej neposlušnosti do ulíc arménskych miest, najmä však Jerevanu, prichádzali tisíce demonštrantov, ktorí okrem mítingov organizovali aj blokády dôležitých dopravných tepien. Polícia zadržala niekoľko desiatok aktivistov i niekoľkých poslancov parlamentu vrátane opozičného Nikola Pašinjana. V pondelok sa k demonštrantom pridalo aj niekoľko desiatok vojakov arménskej armády, ktorí oznámili, že "sú s národom".

Napriek týmto protestom arménsky parlament v utorok zvolil 63-ročného Sarkisjana do funkcie premiéra. Predtým nadobudli účinnosť zmeny v ústave, podľa ktorých Arménsko prechádza z prevažne prezidentskej na parlamentnú formu vlády a šéf kabinetu bude mať rozšírené právomoci.