Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Bieloruského novinára Prataseviča omilostili

Foto: Ilustračné foto

Informuje o tom agentúra Reuters odvolávajúca sa na bieloruské štátne médiá.

Minsk 22. mája (TASR) - Bieloruského aktivistu a novinára Ramana Prataseviča, ktorého začiatkom mája odsúdili na osem rokov väzenia, údajne omilostili. Informuje o tom agentúra Reuters odvolávajúca sa na bieloruské štátne médiá.

"Práve som doslova podpísal všetky príslušné dokumenty, v ktorých sa uvádza, že som bol omilostený," povedal Pratasevič novinárom. "Je to, samozrejme, skvelá správa," citovala tohto novinára a aktivistu bieloruská agentúra BelTA.

Prataseviča pritom len začiatkom mája v Bielorusku odsúdili na osemročné väzenie za podnecovanie terorizmu, organizovanie masových nepokojov, hanobenie bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a ďalšie trestné činy.

Samotný novinár sa k svojim údajným "trestným činom" priznal vo viacerých vystúpeniach v bieloruskej štátnej televízii. Podľa kritikov však boli jeho "priznania" urobené pod nátlakom.

Tento aktivista je jedným zo zakladateľov bieloruskej opozičnej mediálnej platformy Nexta a žil v exile.

Prataseviča spolu s jeho priateľkou zadržali 23. mája 2021 na letisku v bieloruskej metropole Minsk. Lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce z Atén do Vilniusu, v ktorom bol aj Pratasevič, tam totiž po odklonení muselo núdzovo pristáť pre údajnú bombovú hrozbu, ktorá sa ukázala ako falošná. Zadržanie novinára a jeho priateľky spoločne s odklonom lietadla vyvolalo vo svete pobúrenie. USA, Kanada, EÚ aj Británia uvalili na Minsk pre tento incident sankcie.

Spravodajský kanál Nexta pomáhal s mobilizáciou demonštrantov počas masových protestov proti deklarovanému víťazstvu bieloruského lídra Alexandra Lukašenka v prezidentských voľbách konaných v auguste 2020. Protesty vyústili k tvrdým zásahom a zatknutiu, uväzneniu či prinajmenšom exilu väčšiny popredných predstaviteľov opozície.

Samotná Nexta bola medzičasom v Bielorusku označená za "teroristickú organizáciu" a zakázaná. Ďalší dvaja zakladatelia Nexty — Sciapan Pucila a Jan Rudzik — boli nedávno v neprítomnosti odsúdení na 20, respektíve na 19 rokov väzenia.