Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Britská premiérka Mayová uspela v hlasovaní o dôvere

Na archívnej snímke britská premiérka Theresa Mayová. Foto: TASR/AP

Premiérku svojimi hlasmi podporilo 200 konzervatívnych poslancov Dolnej snemovne parlamentu, proti nej sa vyjadrilo 117 poslancov.

Londýn 12. decembra (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová si po stredajšom hlasovaní o vyjadrení nedôvery iniciovanom poslancami udržala pozíciu líderky Konzervatívnej strany.

Premiérku svojimi hlasmi podporilo 200 konzervatívnych poslancov Dolnej snemovne parlamentu, proti nej sa vyjadrilo 117 poslancov, informovala stanica Sky News.

Výsledky tajného hlasovania, ktoré v pléne oznámil konzervatívny poslanec Graham Brady, privítali Mayovej stúpenci aplauzom. Znamená to, že Mayová získala ročnú imunitu voči ďalšiemu pokusu o jej odvolanie z postu líderky Konzervatívnej strany.

V hlasovaní ju podporilo 63 percent konzervatívnych poslancov, kým proti nej sa postavilo 37 percent zákonodarcov, dopĺňa stanica BBC.

Hlasovanie o dôvere iniciovala skupina 48 poslancov, ktorí nesúhlasia s jej politikou ohľadom tzv. brexitu. Tá podľa nich "zrádza" výsledky referenda o vystúpení Británie z EÚ, ktoré sa konalo v roku 2016.

Jacob Rees-Mogg, ktorý viedol iniciatívu o vyjadrení nedôvery, uviedol, že pre premiérku je to "hrozný výsledok" a vyzval ju, aby odstúpila.

Mayová predtým sľúbila, že bude ďalej bojovať o predloženie dohody o brexite, ktorá je podľa jej slov jedinou možnosťou opustiť Európsku úniu náležitým spôsobom 29. marca 2019. Premiérka tiež prisľúbila, že pred ďalšími riadnymi parlamentnými voľbami v roku 2022 odstúpi z funkcie.