Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Babiš podal DEMISIU: Zeman ho opäť poveril zostavením vlády

Na archívnej snímke Andrej Babiš Foto: TASR/AP

Hnutie ANO čakajú ešte v stredu rokovania s ODS a KDU-ČSL, obe strany však odmietajú vládu s účasťou trestne stíhaného politika, ktorým je šéf ANO Andrej Babiš.

Praha 24. januára (TASR) - Český premiér Andrej Babiš podal v stredu demisiu. Prezident Miloš Zeman ju prijal a zároveň ho poveril rokovaním o zostavení novej vlády. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Hnutie ANO čakajú ešte v stredu rokovania s ODS a KDU-ČSL, obe strany však odmietajú vládu s účasťou trestne stíhaného politika, ktorým je šéf ANO Andrej Babiš, napísal spravodajský server iDNES.cz.

Zeman v utorok v dueli kandidátov pred druhým kolom prezidentských volieb, ktorý odvysielala televízia Prima, uviedol, že vo februári vymenuje Babiša za premiéra. Urobí tak bez ohľadu na to, ako dopadne v piatok a v sobotu druhé kolo prezidentských volieb, v ktorom sa úradujúci prezident stretne s Jiřím Drahošom. Zemanov mandát sa končí 8. marca, takže má na to podľa českej ústavy právo.

Zeman k tomu v stredu na Pražskom hrade povedal, že v prípade prehry v druhom kole nebude po Babišovi chcieť, aby mu predložil 101 podporných hlasov.

Na otázku, čo urobí inak, aby sa mu podarilo zostaviť vládu, Babiš odpovedal: "Rozdiel v tom vyjednávaní je ten, že pri tom prvom pokuse sme ani nedostali šancu vyjednávať." Dodal, že pri prvom pokuse ostatné strany jeho hnutie ANO kategoricky odmietli.

Podľa iDNES.cz ale Babiš stále nemá isté, či sa mu podarí zostaviť väčšinu v parlamente. Ochotu rokovať o tolerovaní vlády výmenou za splnenie programových podmienok vyjadrili KSČM a SPD Tomia Okamuru. Dôležitý bude však najmä výsledok zjazdu ČSSD, ktorý sa uskutoční 18. februára v Hradci Králové, a aký postoj zaujmú sociálni demokrati k možnej vláde s ANO a s Andrejom Babišom.

Veľký posun sa naopak nečaká od stredajšieho rokovania ANO s KDU-ČSL a ODS. "Pre Českú republiku je veľmi zlá správa, aby vo vláde bol človek, ktorému hrozí väzenie," povedal podľa iDNES.cz v utorok v parlamente predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Babiš je trestne stíhaný v kauze Čapí hnízdo v súvislosti s ktorou sa mal dopustiť dotačného podvodu vo výške približne 50 miliónov korún (takmer dva milióny eur).