Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Obrovská tragédia v Česku: Požiar si vyžiadal vyše desať obetí,aj deti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Svedkovia udalosti tvrdili, že z okien vyskočilo viacero ľudí, čo následne potvrdili aj hasiči.

Praha 8. augusta (TASR) - Najmenej 11 ľudí prišlo o život pri požiari panelového domu, ktorý v sobotu podvečer začal horieť v meste Bohumín v Moravskosliezskom kraji. Na mieste zasahuje niekoľko jednotiek hasičov, informoval spravodajský server Novinky.cz.

"Pri požiari bytu na 11. podlaží zahynulo šesť osôb, tri deti a traja dospelí. Z bytu, ktorý je nad ním sa pokúšalo zachrániť skokom dolu päť osôb. Všetky utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom," povedal denníku Právo šéf moravskosliezskych hasičov Vladimír Vlček.

Hasičov k požiaru v panelovom dome na Nerudovej ulici v Bohumíne privolali pred šiestou hodinou večer.

Podľa informácií reportéra denníka Právo panovali v rodine, v ktorej byte začalo horieť, nezhody. Následne údajne niekto z obyvateľov bytu rozlial benzín a zapálil ho. Polícia však tieto tvrdenia odmietla komentovať.

"Prebieha intenzívne vyšetrovanie okolností a príčin tejto tragickej udalosti," povedala hovorkyňa polície Karolína Bělunková. Vyšetrovaním bol poverený špeciálne vytvorený tím.

Požiar v paneláku mohol spôsobiť podpaľač, polícia zadržala muža

Požiar panelového domu v meste Bohumín, ktorý si v sobotu vyžiadal 11 životov, mohol spôsobiť podpaľač. Uviedol to hajtman Moravskosliezskeho kraja Ivo Vondrák, ktorého citoval server Novinky.cz. Podľa šéfa krajských hasičov polícia v súvislosti s prípadom zadržala jednu osobu.

Medzi 11 obeťami sú aj tri deti. Päť ľudí sa neúspešne pokúšalo zachrániť skokom z 12. poschodia.

Zranenia utrpelo ďalších desať ľudí. Medzi zranenými sú aj dvaja hasiči a jeden policajt.

Na mieste zasahovalo niekoľko jednotiek hasičov a záchranárov. Ľuďom, ktorí boli svedkami tragickej udalosti, pomáhajú krízoví interventi.

Jedna z obyvateliek domu novinárom povedala, že policajti priamo na mieste zadržali jedného muža a odviedli ho v putách. Muž údajne tvrdil, že požiar založil.

Riaditeľ krajskej polície odmietol komentovať správy o tom, že požiar bol založený úmyselne. Potvrdil však, že policajti zadržali jedného muža.

Hamáček: Za tragickým požiarom v Bohumíne mohli byť susedské spory

Za tragickým požiarom panelového domu v Bohumíne, ktorý si v sobotu vyžiadal 11 mŕtvych a desať zranených, mohli byť susedské spory. Pre Českú televíziu to uviedol minister vnútra ČR Jan Hamáček.

Najtragickejší požiar v ČR od roku 1990 sa hasičom podarilo uhasiť po niekoľkých hodinách.

Minister Hamáček potvrdil, že v súvislosti s požiarom bola zadržaná jedna podozrivá osoba, ktorá je v cele predbežného zadržania a bude podrobená výsluchu.

Možný podpaľač podľa neho nebol obyvateľom bytu na 11. poschodí, ktorý začal horieť. "Vyzerá to, že to bol niekto z najbližšieho okolia. Pravdepodobne išlo o nejaké dlhodobé susedské spory," povedal Hamáček pre ČT.

Páchateľ podľa neho zrejme hodil do bytu fľašu s horľavinou.

Príčiny požiaru odmietla komentovať polícia aj veliteľ krajských hasičov Vladimír Vlček, ktorý však pripustil, že plamene vzplanuli nezvyčajne rýchlo a masívne. Byt je podľa neho úplne vyhorený.

Vlček zároveň odmietol špekulácie, že hasiči dorazili na miesto tragédie neskoro. Podľa neho bola prvá jednotka pri paneláku už päť minút od ohlásenia požiaru.

Podľa hasičov bolo všetkých 11 obetí, ktoré zomreli, z bytu na 11. poschodí.

Chronológia požiarov objektov v Českej republike od roku 2018:

20. januára 2018

V centre Prahy horel hotel nachádzajúci sa neďaleko Masarykovho nábrežia. Pri požiari prišli o život štyria ľudia. Dvaja z nich, 21-ročný Nemec a o rok mladšia Kórejčanka, zomreli večer ešte pred príchodom hasičov. Ďalšie dve osoby zomreli na následky zranení po prevoze do nemocnice. Záchranári ošetrili celkovo 34 ľudí.  

6. apríla 2019

Dvaja ľudia zahynuli pri požiari niekdajšej kotolne v meste Kroměříž. Vo vnútri objektu sa údajne nachádzala ešte aj tretia osoba, ktorej telo sa však nenašlo.  

13. apríla 2019

Piatich zranených si vyžiadal nočný výbuch a následný požiar dvojpodlažnej budovy v meste Frenštát pod Radhoštěm. Troch ľudí hasiči zachránili zo strechy. Požiar zasiahol objekt mestskej tržnice, v ktorom sa nachádza aj byt.  

5. mája 2019

Deväťdesiat ľudí evakuovali z izieb v jednom z pražských hotelov, v suteréne ktorého začala horieť práčka. Požiar sa podarilo uhasiť v priebehu niekoľkých minút a hostia sa mohli vrátiť do svojich izieb.  

18. januára 2020

Osem ľudí zahynulo pri požiari, ktorý vypukol v domove dôchodcov v českom meste Vejprty v okrese Chomutov. Zranenia utrpelo ďalších sedem ľudí.  

22. januára 2020

Hasiči likvidovali požiar vo filmových ateliéroch v pražskej štvrti Barrandov. Plamene zachvátili popoludní sklad kulís v podzemí. Hasiči evakuovali niekoľko ľudí, ktorí pred dymom ušli na strechu budovy.  

8. mája 2020

Pri požiari bytu v panelovom dome v Ostrave zomreli dve ženy vo veku 51 a 79 rokov. Požiar v byte na ostravskom sídlisku Dubina spôsobila sviečka.  

18. mája 2020

Dve deti prišli o život pri požiari bytu v dvojposchodovom dome v meste Havířov na severovýchode Českej republiky.