Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Európska únia a Británia dosiahli dohodu o brexite

Na snímke protestujúci s klobúkom a vlajkou Európskej únie a britskou vlajkou počas demonštrácie odporcov brexitu 17. októbra 2019 v Bruseli. Európska únia a Británia dosiahli dohodu o podmienkach vystúpenia Spojeného kráľovstva z Únie, ktorá ešte potrebuje ratifikáciu zo strany Európskeho parlamentu a britského parlamentu. Foto: TASR/AP

Severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) však oznámila, že stále s dohodou o tzv. brexite nesúhlasí.

Brusel 17. októbra (TASR) - Európska únia a Británia dosiahli dohodu o podmienkach vystúpenia Spojeného kráľovstva z Únie, ktorá ešte potrebuje ratifikáciu zo strany Európskeho parlamentu a britského parlamentu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera.

"Kde je vôľa, tam je dohoda - máme ju!" uviedol Juncker. Podľa neho ide o "spravodlivú a vyváženú dohodu pre EÚ a Spojené kráľovstvo" a odporučil Európskej rade, aby ju podporila. Dohodu sa podarilo dosiahnuť vyjednávacím tímom Británie a EÚ pred summitom lídrov štátov EÚ, ktorý sa začína vo štvrtok popoludní.

"Máme skvelú novú dohodu, ktorá vracia kontrolu," napísal britský premiér Boris Johnson na Twitteri a vyzval poslancov parlamentu v Londýne, aby ju v sobotu na mimoriadnom zasadnutí schválili.

Severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) však oznámila, že stále s dohodou o tzv. brexite nesúhlasí. Podpora strany DUP je pritom pre britského premiéra rozhodujúca pri hlasovaní o dohode v parlamente.

Budúca šéfka EK von der Leyenová ocenila novú dohodu o brexite



Na archívnej snímke Ursula von der Leyenová.
Foto: TASR/AP


Budúca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová tvrdí, že nová revidovaná dohoda o brexite, ktorú vo štvrtok dosiahol britský premiér Boris Johnson s Bruselom, vytvára dobrý predpoklad pre budúce vzťahy s EÚ. Informovala o tom agentúra AP.

Von der Leyenová, ktorá má na poste šéfa EK v decembri nahradiť Jeana-Clauda Junckera, uviedla, že nová dohoda je "dobrá ako pre ľudí, tak aj ekonomiku oboch strán" a rešpektuje závery tzv. veľkopiatkovej dohody z roku 1998, ktorá ukončila dlhoročný krvavý konflikt v Severnom Írsku.

Von der Leyenová sa domnieva, že brexit nie je koncom, ale východiskovým bodom budúcich vzťahov Británie s EÚ.

Novú revidovanú dohodu o brexite sa podarilo vyjednávacím tímom Británie a EÚ dosiahnuť vo štvrtok, krátko pred summitom lídrov členských štátov Únie. Súčasťou novej dohody už nie je tzv. írska poistka, ktorá bola jedným z hlavných dôvodov neschválenia predchádzajúcej verzie dohody v britskom parlamente.

Dohodu musia ešte ratifikovať Európsky aj britský parlament. Dolná komora britského parlamentu z tohto dôvodu zároveň v sobotu 19. októbra mimoriadne zasadne.

Predseda Európskej komisie Juncker vylúčil ďalší odklad brexitu



Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
Foto: TASR/AP
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vo štvrtok uviedol, že nedôjde k odkladu vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Termín odchodu je plánovaný na 31. októbra.

Juncker približne polhodinu po tom, ako stál po boku britského premiéra Borisa Johnsona na tlačovej konferencii v Bruseli, povedal, že "vylučuje" akýkoľvek ďalší odklad brexitu.

Agentúra AP pripomína, že Británia už mala EÚ opustiť 29. marca, ale došlo k dvom odkladom po tom, ako britský parlament odmietol predošlú dohodu vyrokovanú Johnsonovou predchodkyňou Theresou Mayovou.

Podľa Junckera už nie je žiadny dôvod na ďalší odklad brexitu. Odchod Británie z EÚ ho však zarmucuje.

Konečné rozhodnutie o prípadnom odklade však nezávisí od Junckera. Rozhodnutie bude na lídroch 27 členských štátov EÚ, či povolia odklad brexitu, ak ani novú dohodu neschváli britský parlament.

Britský premiér Johnson čelí náročnej výzve, či parlament podporí jeho dohodu po tom, ako ju odmietli jeho spojenci zo severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP).

Británia a Európska únia dosiahli dohodu o brexite vo štvrtok pred summitom Európskej rady, ktorá sa má venovať aj otázke brexitu.

Juncker na spoločnej tlačovej konferencii s Johnsonom označil dohodu sa spravodlivú a vyváženú. Podľa jeho slov ochráni jednotný trh EÚ a prináša istotu tam, kde brexit prináša neistotu. Pripomenul však, že dohodu ešte musia schváliť Európsky parlament a aj britský parlament.

Dohoda podľa Johnsona ochráni mierový proces v Severnom Írsku a umožní Británii uskutočniť brexit. "Dúfam, že poslanci britského parlamentu sa zjednotia a uskutočnia brexit bez ďalšieho odkladu, aby sme sa mohli sústrediť na priority britských občanov," povedal premiér.

Dolná komora britského parlamentu zasadne 19. októbra prvýkrát v tomto storočí mimoriadne v sobotu - aj preto, aby hlasovala o dosiahnutej revidovanej dohode o odchode Británie z Európskej únie.

Poslanci mimoriadne zasadnutie schválili vo štvrtkovom hlasovaní, uvádza agentúra AFP a pripomína, že ide o len piate sobotňajšie zasadnutie britského parlamentu od predvečera vypuknutia druhej svetovej vojny.

Írsko podporilo novú dohodu o brexite



Írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney privítal dosiahnutie dohody o brexite medzi Londýnom a Bruselom, ku ktorému došlo vo štvrtok, a nazval ho "veľkým krokom vpred", ktorý "ochraňuje kľúčové záujmy Írska". Informovala o tom agentúra AFP.

Coveney uviedol, že dohoda je "veľmi významným úspechom..., ktorý je hodný podpory". Dohoda podľa jeho slov chráni ľudí, obchod a mier v Írsku.

Novú dohodu ocenil aj írsky premiér Leo Varadkar. "Máme jedinečné riešenie pre Severné Írsko, ktoré rešpektuje jeho unikátne dejiny a geografiu. Je dobré pre Írsko a Severné Írsko. Žiadna tvrdá hranica...," povedal Varadkar.

Súčasťou novej dohody už nie je tzv. írska poistka, ktorá bola jedným z hlavných dôvodov neschválenia predchádzajúcej verzie dohody v britskom parlamente. Podľa novej verzie dohody by Severné Írsko pokračovalo v dodržiavaní pravidiel a noriem EÚ pre všetok tovar. Tým by sa odstránila potreba regulačných kontrol tovaru prekračujúceho hranicu medzi britskou provinciou Severné Írsko a Írskou republikou ako zostávajúcim členom EÚ.

Predseda Európskej rady Donald Tusk na margo novej dohody pre televíziu Sky News povedal "dohoda je vždy lepšia než žiadna dohoda". Tusk trvá na tom, že dohoda je "v poriadku" aj pre Írsko, inak by ju podľa vlastných slov nikdy nepodporil.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas novinárom v Berlíne podľa agentúry AP povedal, že dohoda je úspechom diplomacie a "dôkazom, že sme všetci spoločne veľmi zodpovedne pracovali".

Dohodu musia ešte ratifikovať Európsky aj britský parlament. Dolná komora britského parlamentu z tohto dôvodu zasadne mimoriadne aj v sobotu 19. októbra.

Barnier: Revidovaná dohoda o brexite odstraňuje doterajšiu neistotu



Na archívnej snímke Michel Barnier.
Foto: TASR/AP


Po takmer troch rokoch rokovaní je na stole nová dohoda o tzv. brexite, ktorá zaručuje riadený odchod Británie z Európskej únie. Uviedol to vo štvrtok na poludnie hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier na pôde Európskej komisie.

Barnier prítomným novinárom pripomenul, že "brexit je škola trpezlivosti", zároveň však dodal, že sa vyplatilo byť trpezlivý, lebo EÚ čaká na list s právnym návrhom, ktorý má vo štvrtok zaslať britská vláda. Obsahom tohto listu, ako aj deklaráciou o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Britániou, sa budú vo štvrtok večer zaoberať premiéri a prezidenti členských krajín na prebiehajúcom summite EÚ.

Dohoda, dosiahnutá medzi vyjednávačmi z oboch strán, znamená aj zavedenie prechodného obdobia na zmierneniu "šoku z brexitu", ktoré bolo stanovené do konca decembra 2020. Na základe dohody však toto 14-mesačné obdobie môže byť predĺžené o jeden alebo dva roky.

"Tento list znamená právnu istotu a dobrú správu pre občanov EÚ a Spojeného kráľovstva, ktorých záujmy boli vždy našou prioritou a prioritou Európskeho parlamentu. Ich práva sú zaručené," opísal situáciu Barnier s odkazom na dokument, ktorý Londýn pošle do Bruselu. Zároveň sú podľa jeho slov zaručené aj finančné záväzky Británie voči rozpočtu EÚ a záruky zostali zachované aj čo sa týka ochrany zemepisných názvov európskych výrobkov, duševného vlastníctva či ochrany osobných údajov.

Ide o prvky, ktoré boli súčasťou prvej dohody z novembra 2018. Zmeny v dohode o brexite sa týkajú predovšetkým režimu na hranici medzi Írskou republikou a Severným Írskom, pričom Londýn predstavil pevné záväzky zachovať mier a stabilitu na írskom ostrove v zmysle Veľkopiatkovej dohody.

Barnier spresnil, že snaha vyjednávacích tímov bola zamedziť zavedeniu "tvrdej" hranice a zachovať integritu jednotného trhu na írskom ostrove, hoci Londýn trval na zotrvaní Severného Írska v britskom colnom režime. Obe strany riešili aj otázku pohybu tovarov a režimu dane z pridanej hodnoty (DPH) a podľa jeho slov sa podarilo dosiahnuť prijateľný kompromisný výsledok, pričom do tohto procesu budú priamo zaangažovaní aj volení predstavitelia provincie Severné Írsko.

"Dospeli sme k dohode, ktorá umožní získať politickú podporu Európskej rady a parlamentov a položí základ pre budúce partnerstvo medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom," vysvetlil Barnier pred novinármi.

Upozornil, že britský premiér Boris Johnson v rámci budúcich vzťahov s Európanmi preferuje nadviazanie dohody o voľnom obchode. Podľa Barniera by takáto ekonomická dohoda mala byť bez bariér, bez ciel a tarifov, čo je v záujme podnikateľskej sféry z oboch strán Lamanšského prielivu. Zároveň však Únia bude trvať na zachovaní svojich noriem v oblasti životného prostredia či ochrany spotrebiteľov. Zdôraznil tiež, že riadený brexit je vždy lepší ako "tvrdý" brexit, a dodal, že EÚ je pripravená začať po 1. novembri čo najrýchlejšie pracovať s Londýnom na podobe budúcich vzájomných vzťahov.

"Dosiahli sme spravodlivú a rozumnú dohodu. Tú teraz zhodnotia lídri na summite EÚ a potom Európsky parlament, ktorý má v tejto veci posledné slovo," upozornil Barnier. Britský parlament má o revidovanej dohode o brexite hlasovať nadchádzajúcu sobotu.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a britský premiér Boris Johnson by sa mali vyjadriť k revidovanej dohode o brexite o 14.15 h miestneho času na pôde exekutívy EÚ.

Corbyn vyzval zákonodarcov, aby odmietli návrh dohody o brexite



Jeremy Corbyn, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Líder hlavnej britskej opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn vo štvrtok vyzval zákonodarcov, aby odmietli návrh dohody o brexite, na ktorom sa dohodli predstavitelia Británie a Európskej únie. Informovala o tom agentúra AFP.

Corbyn povedal, že dohoda "krajinu nespojí a mala by sa odmietnuť". Najlepší spôsob, ako vyriešiť brexit, je podľa Corbyna dať posledné slovo ľuďom, aby o tom rozhodli hlasovaním. Dodal, že labouristi cez víkend nepredložia návrh na vyslovenie nedôvery vláde a takisto uviedol, že záležitosť referenda pred voľbami je "otázkou budúceho týždňa", informovala televízia Sky News.

Dohodu o podmienkach vystúpenia Spojeného kráľovstva ešte musia ratifikovať Európsky, ako aj britský parlament.

S dohodou aj naďalej nesúhlasí Severoírska Demokratická unionistická strana (DUP), ako už predtým uviedla vo svojom stanovisku. Podľa vyhlásenia strany na Facebooku by v súčasnom stave nemohla podporiť to, čo sa navrhuje v "colných záležitostiach". DUP upozornila aj na mnoho nejasností v súvislosti s daňou z pridanej hodnoty.

Libra výrazne posilnila


Britská libra prudko posilnila po správach, že sa Veľká Británia a Európska únia (EÚ) dohodli o brexite.

Libra sa po správe predávala s plusom vyše 1 % po 1,297 USD a jej kurz sa dostal najvyššie od mája. Voči euru libra posilnila na 0,8576 GBP/EUR.

Naopak, spustil sa výpredaj dlhopisov britskej vlády považovaných za bezpečný prístav a výnosy 10-ročných dlhopisov stúpli na 0,76 %.

Vo štvrtok ráno najprv libra padla voči doláru až o 0,6 % na 1,2748 USD/GBP a voči euru o 0,5 % na 0,8681 GBP/EUR. Dôvodom bola správa, že severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) oznámila, že nepodporí dohodu, ktorú navrhuje vláda premiéra Borisa Johnsona a Európska únia (EÚ).

Johnson ešte musí pre dohodu získať súhlas parlamentu, a preto je pre neho podpora DUP veľmi dôležitá. Podľa britského denníka Financial Times (FT) DUP stále dohodu nepodporuje.

Výberová chronológia udalostí spojených s odchodom Británie z EÚ



23. júna 2016 - Občania v referende odhlasovali vystúpenie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej únie (EÚ), označované neformálne ako brexit.

24. júna 2016 - Výsledky potvrdili, že britskí voliči v referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z EÚ. Za brexit hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, za zotrvanie Británie v EÚ 48,1 percenta. Účasť dosiahla 72,2 percenta. Vzhľadom na výsledky referenda britský premiér David Cameron ohlásil, že odstúpi z postu premiéra. Vo funkcii ho vystriedala Theresa Mayová.

13. júla 2016 - Kráľovná Alžbeta II. prijala demisiu britského premiéra Davida Camerona. Ihneď nato prišla do kráľovského paláca nová predsedníčka Konzervatívnej strany Theresa Mayová, ktorú kráľovná poverila zostavením novej vlády.

13. marca 2017 - Britský parlament schválil v pôvodnej podobe návrh zákona o brexite. O tri dni nato ho odobrila kráľovná Alžbeta II.

29. marca 2017 - Spojené kráľovstvo oficiálne listom oznámilo uplatnenie článku 50 Lisabonskej zmluvy, čím sa začal proces odchodu krajiny z EÚ. List prevzal v Bruseli od britského veľvyslanca Tima Barrowa predseda Európskej rady Donald Tusk.

8. júna 2017 - Britskí voliči hlasovali v predčasných parlamentných voľbách. Konzervatívna strana britskej premiérky Theresy Mayovej prišla vo voľbách o absolútnu väčšinu v parlamente, zostala však najsilnejším politickým subjektom a britská premiérka Theresa Mayová zostala naďalej vo funkcii.

19. júna 2017 – Rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ sa začali dobre, vyhlásil po prvom dni rokovaní s Britániou hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. Konečný dátum brexitu bol stanovený na 29. marec 2019.

8. decembra 2017 - Predstavitelia britskej vlády a Európskej komisie (EK) dosiahli v Bruseli prvý prelom v otázke dohody o podmienkach vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ, oznámili britská premiérka Theresa Mayová a predseda EK Jean-Claude Juncker. Premiérka vyhlásila, že dohoda o brexite zabezpečí práva pre tri milióny občanov EÚ žijúcich v Británii.

20. decembra 2017 - Prechodné obdobie po oficiálnom vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ by nemalo presiahnuť 31. december 2020, oznámil hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

14. novembra 2018 – Britská vláda schválila návrh dohody o brexite. Premiérka Theresa Mayová dohodu označila za najlepšiu, akú bolo možné vyrokovať.

22. novembra 2018 – Britská strana aj EÚ sa dohodli na podobe politickej deklarácie, ktorá bude upravovať vzťahy oboch strán po brexite. Spolu s 585-stranovou dohodou o brexite mal dokument schváliť summit EÚ 25. novembra. Podľa deklarácie by sa mali vzťahy medzi Britániou a Úniou zakladať na rovnováhe práv a povinností.

25. novembra 2018 - Lídri EÚ schválili na mimoriadnom summite v Bruseli dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie a politickú deklaráciu o budúcich vzťahoch medzi Britániou a Úniou.

12. decembra 2018 - Britská premiérka Theresa Mayová si po hlasovaní o vyjadrení nedôvery udržala pozíciu predsedníčky Konzervatívnej strany. Premiérku podporilo 200 konzervatívnych poslancov Dolnej snemovne parlamentu, proti nej hlasovalo 117 poslancov.

18. decembra 2018 - Britská vláda oznámila, že začne v plnom rozsahu implementovať plány pre prípad odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ bez dohody. Vláda zároveň uviedla, že začne firmy a občanov vyzývať, aby sa pripravili na možnosť neriadeného brexitu. Premiérkina hovorkyňa zopakovala, že prioritou vlády zostáva riadený brexit, čo je podľa nej najpravdepodobnejší scenár.

19. decembra 2018 - EK schválila záložný plán pre prípad tzv. tvrdého brexitu, čiže odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ bez politickej dohody. Záložný plán sa týka ochrany obchodných záujmov, zabezpečenia dopravných spojov a základných finančných transakcií. Tieto opatrenia by mali trvať 100 dní.

15. januára 2019 - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu neschválili predbežnú dohodu o vystúpení Británie z Európskej únie. Za schválenie dohody o odchode Británie z EÚ hlasovalo 202 poslancov, 432 bolo proti. Pred hlasovaním o dohode poslanci pomerom hlasov 600:24 zamietli dodatok, ktorý by Británii umožnil jednostranne odstúpiť od tzv. írskej poistky (backstop).

16. januára 2019 - Britská premiérka Theresa Mayová ustála hlasovanie o nedôvere v Dolnej snemovni britského parlamentu. Hlavný vyjednávač Európskej únie v rokovaniach o ukončení členstva Británie Michel Barnier varoval pred neriadeným odchodom Britov po tom, ako dolná komora britského parlamentu neschválila dohodu o brexite.

29. januára 2019 - Dolná snemovňa britského parlamentu schválila návrh, podľa ktorého parlament odmieta brexit bez dohody. Návrh schválili pomerom hlasov 318:310, pre vládu však nie je právne záväzný. Termín odchodu Británie z EÚ - 29. marec 2019 - je už zakotvený v platnom zákone o vystúpení.

7. februára 2019 - Britská premiérka Theresa Mayová prisľúbila, že dosiahne dohodu o brexite, ktorá zaistí, že Británia vystúpi z Európskej únie podľa plánu 29. marca. Mayová prisľúbila, že súčasťou dohody o brexite bude írska poistka.

27. marca 2019 - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu schválili návrh zákona, podľa ktorého Británia opustí Európsku úniu 12. apríla alebo 22. mája v závislosti od toho, či bude schválená dohoda o brexite vyrokovaná vládou premiérky Theresy Mayovej.

29. marca 2019 - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu ani na tretí pokus neschválili dohodu o odchode Británie z Európskej únie, ktorú s Bruselom uzavrela vláda premiérky Theresy Mayovej.

11. apríla 2019 - Lídri Európskej únie a Británie sa dohodli, že Spojené kráľovstvo môže odložiť brexit do 31. októbra. Na tlačovej konferencii po summite EÚ to potvrdil predseda Európskej rady Donald Tusk.

7. júna 2019 - Z funkcie líderky britskej Konzervatívnej strany oficiálne odstúpila premiérka Theresa Mayová. Vládny kabinet viedla, kým nebol zvolený nový líder konzervatívcov. Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu dohodu o brexite, ktorú Mayovej vláda vyrokovala s Bruselom, trikrát odmietli. Podporu pre ňu nenašla ani u všetkých poslancov Konzervatívnej strany.

24. júla 2019 - Novozvolený líder britskej Konzervatívnej strany Boris Johnson sa stal oficiálne premiérom po tom, ako prijal od kráľovnej Alžbety II. poverenie na zostavenie novej vlády.

4. septembra 2019 - Britskí poslanci neschválili návrh premiéra Borisa Johnsona na vypísanie nových volieb na 15. októbra. Johnson svoj návrh predložil po tom, ako Dolná snemovňa parlamentu prijala návrh zákona, ktorý zaväzuje vládu žiadať EÚ o odklad brexitu v prípade, že v tejto veci nedosiahne do konca októbra s Úniou dohodu.

- Britská vláda potvrdila, že činnosť parlamentu bude pozastavená do 14. októbra. Pozastavenie činnosti inicioval premiér Boris Johnson.

9. septembra 2019 - Britská kráľovná Alžbeta II. podpísala návrh zákona, ktorý má zabrániť brexitu bez dohody.

11. septembra 2019 - Najvyšší civilný súd Škótska uznal, že rozhodnutie britského premiéra Borisa Johnsona pozastaviť činnosť britského parlamentu krátko pred vystúpením krajiny z EÚ je nezákonné. Nenariadil však zvrátenie tohto kroku.

12. septembra 2019 - Súd v severoírskom Belfaste rozhodol, že pozastavenie činnosti britského parlamentu iniciované premiérom Johnsonom je zákonným opatrením, ktoré nepoškodí mierový proces v Severnom Írsku.

24. septembra 2019 - Pozastavenie činnosti britského parlamentu, iniciované premiérom Johnsonom bolo nezákonné. K tomuto záveru dospel britský Najvyšší súd. Už na druhý deň začal parlament rokovať.

2. októbra 2019 - Britský premiér Boris Johnson uviedol, že Británia opustí Európsku úniu 31. októbra, nech sa stane, čo sa stane. "Brexit musíme a môžeme uskutočniť, a my ho uskutočníme," vyhlásil Johnson v prejave počas posledného dňa zjazdu Konzervatívnej strany v Manchestri.