Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Írsky premiér Varadkar oznámil rezignáciu

Na archívnej snímke Leo Varadkar. Foto: TASR/AP

Varadkar svoju rezignáciu ohlásil po niekoľkých turbulentných týždňoch v írskej trojčlennej vládnej koalícii zloženej zo strán Fine Gael, Fianna Fail a Strany zelených.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Dublin 20. marca (TASR) - Írsky premiér Leo Varadkar v stredu oznámil, že odstúpi zo svojej funkcie. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP, DPA a AFP.

"Odstupujem z predsedníctva a vedenia (strany) Fine Gael a odstúpim aj ako taoiseach (predseda vlády) hneď, ako bude môj nástupca schopný prevziať úrad," uviedol Varadkar na tlačovej konferencii v Dubline. Dodal, že sa tak rozhodol z "osobných i politických" dôvodov.

Jeho rezignácia neznamená vyhlásenie parlamentných volieb, uvádza agentúra Reuters. Vo funkcii ho nahradí nový líder strany Fine Gael. Varadkar uviedol, že požiadal, aby bol nový líder strany vybraný 6. apríla, čím by bolo umožnené zvolenie nového premiéra po veľkonočnej parlamentnej prestávke.

Varadkar (45) je írskym premiérom už druhýkrát. Prvýkrát ním bol v rokoch 2017 až 2020, druhé funkčné obdobie sa začalo v decembri 2022. V čase prvého zvolenia do úradu bol najmladším írskym lídrom a prvým írskym premiérom, ktorý sa otvorene hlási k homosexuálnej orientácii.

Varadkar svoju rezignáciu ohlásil po niekoľkých turbulentných týždňoch v írskej trojčlennej vládnej koalícii zloženej zo strán Fine Gael, Fianna Fail a Strany zelených. Začiatkom marca boli napríklad neúspešné dve referendá o zmenách v ústave podporované vládou o definícii rodiny a úlohe žien.