Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Právnici: Zvolenie Puigdemonta bude v rozpore s rokovacím poriadkom

Na archívnej snímke Carles Puigdemont. Foto: TASR/AP

Katalánska opozícia i vláda v Madride už avizovali, že takýto krok napadnú na ústavnom súde.

Madrid 22. januára (TASR) -Predseda katalánskeho parlamentu Roger Torrent v pondelok navrhol, aby sa kandidátom na zostavenie novej katalánskej vlády stal katalánsky expremiér na úteku Carles Puigdemont. Informovala o tom agentúra AP. Puigdemont je zatiaľ jediným kandidátom na túto funkciu.

Torrent vysvetlil, že Puigdemont ako jediný má podporu dostatočnú na to, aby sa pokúsil zostaviť novú katalánsku vládu, ktorá vzíde z volieb do regionálneho parlamentu z 21. decembra 2017.

Torrent v pondelok pred novinármi spresnil, že Puigdemonta navrhne za kandidáta na premiéra, aj keď si je vedomý jeho "osobnej i právnej situácie".

Puigdemont i celá jeho Madridom zosadená vláda sú totiž španielskou prokuratúrou obvinení zo vzbury, ktorej sa dopustili presadzovaním svojich snáh o vyhlásenie nezávislosti Katalánska od Španielska. Kým časť katalánskych politikov a predstaviteľov spoločenských organizácií skončila vo väzení, Puigdemont a štvorica ministrov jeho vlády ušli koncom októbra do Belgicka. Ak sa pokúsia o návrat do Španielska, hrozí im zatknutie.

Predseda katalánskeho parlamentu okrem toho uviedol, že písomne požiadal španielskeho premiéra Mariana Rajoya o stretnutie, na ktorom by hovorili o "abnormálnej situácii" v Katalánsku.

Katalánsky parlament, v ktorom majú po voľbách z 21. decembra 2017 väčšinu prívrženci nezávislosti tohto regiónu, mal práve v pondelok oznámiť meno kandidáta na premiérsky post. Po nominácii - v zatiaľ neurčenom termíne - by mala nasledovať rozprava poslancov a koncom januára hlasovanie o premiérovi.

Puigdemont bol de facto od volieb považovaný za hlavného kandidáta na predsedu vlády.

V prípade, že by bol parlamentom zvolený, svojej staronovej funkcie by sa zrejme ujal "na diaľku", prostredníctvom videokonferencie. Takto by sa vyhol zatknutiu, ktoré mu hrozí pri návrate do Španielska. Madrid však považuje za absurdné, aby Katalánsku vládol z Bruselu a ešte k tomu aj v podstate ako utečenec.

Spravodajský server France Info už medzičasom informoval, že aj právnici katalánskeho parlamentu sú toho názoru, že prípadné uvedenie Puigdemonta do úradu "na diaľku" by bolo v rozpore s rokovacím poriadkom regionálneho zákonodarného zboru.

Katalánska opozícia i vláda v Madride už avizovali, že takýto krok napadnú na ústavnom súde.

Španielska generálna prokuratúra v súvislosti s Puigdemontovým návratom do Katalánska upozornila, že ak by sa ujal svojej funkcie osobne, jeho poslanecká imunita nezabráni jeho zatknutiu.

Puigdemont v pondelok prvýkrát od 30. októbra 2017, keď ušiel do Bruselu, podnikol cestu mimo územia Belgicka, keď odcestoval do Dánska.

Španielska prokuratúra už v nedeľu varovala, že v prípade Puigdemontovho vycestovania do Dánska sa bude snažiť o jeho zadržanie, a v pondelok oznámila, že požiadala sudcu povereného vyšetrovaním jeho prípadu, aby obnovil platnosť európskeho zatykača voči nemu. Sudca však túto žiadosť zamietol.