Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

D. Tusk: Lídri EÚ schválili prechod do druhej fázy rokovaní o brexite

Donald Tusk Foto: TASR/AP

Premiéri a prezidenti 27 členských krajín EÚ dospeli k záveru, že Londýn v rámci prvej fázy rokovaní o brexite urobil dostatočný pokrok.

Brusel 15. decembra (TASR) - Lídri členských krajín Európskej únie v piatok, druhý deň summitu v Bruseli, schválili prechod do druhej fázy rokovaní o brexite. Informovali o tom agentúry a DPA.

Premiéri a prezidenti 27 členských krajín EÚ dospeli k záveru, že Londýn v rámci prvej fázy rokovaní o brexite urobil "dostatočný pokrok". Hodnotenie sa týka troch prioritných oblastí: práv občanov EÚ v Británii v postbrexitovom období, finančného vyrovnania a budúceho režimu na hraniciach medzi Írskom a Severným Írskom.

"Lídri EÚ sa zhodli na prechode do druhej fázy brexitových rokovaní," napísal na Twitteri predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý zároveň zagratuloval britskej premiérke Therese Mayovej. Tá sa na piatkových rozhovoroch lídrov EÚ už nezúčastňuje.

Pozitívne zhodnotenie prvej fázy bolo podmienkou začatia druhej etapy "rozvodových" rokovaní zameraných na budúce obchodné vzťahy medzi oboma stranami. Dohodu o týchto sporných otázkach sa podarilo dosiahnuť len minulý týždeň.

EÚ už požiadala Spojené kráľovstvo, aby v nadchádzajúcich týždňoch objasnilo, aký vzťah chce mať s Úniou po jej opustení koncom marca 2019.

Mayová však v stredu utrpela porážku, keď poslanci britského parlamentu prijali pozmeňujúci návrh, na základe ktorého budú môcť hlasovať o konečnej podobe dohody o brexite. Za návrh hlasovali aj viacerí členovia jej Konzervatívnej strany