Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Macedónsky parlament ratifikoval dohodu o zmene názvu krajiny

Macedónsky premiér Zoran Zaev, 20. jún 2018. Foto: TASR/AP

V prospech zákona ratifikujúceho zmenu názvu tejto bývalej juhoslovanskej republiky hlasovalo 69 poslancov 120-členného parlamentu.

Skopje 20. júna (TASR) - Macedónsky parlament ratifikoval v stredu dohodu, na základe ktorej sa po novom Macedónsko bude volať Republika Severné Macedónsko, čím by sa mal vyriešiť dlhotrvajúci spor so susedným Gréckom. Informovala o tom agentúra DPA.

V prospech zákona ratifikujúceho zmenu názvu tejto bývalej juhoslovanskej republiky podľa agentúry AP hlasovalo 69 poslancov 120-členného parlamentu. Hlavná opozičná strana VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty) túto schôdzu bojkotovala.

Dohodu musia zároveň ratifikovať parlamenty oboch krajín.

Konečnú dohodu v spore o budúcom oficiálnom názve Macedónska a dohodu o strategickom partnerstve podpísali v nedeľu na gréckej strane Prespanského jazera ministri zahraničných vecí Macedónska a Grécka.

Macedónsky konzervatívny prezident Gjorge Ivanov sa však pred časom vyjadril, že príslušný zákon nepodpíše. Tým pádom by bolo nutné debatu a hlasovanie v parlamente zopakovať a v prípade opätovného schválenia už Ivanov nebude môcť ratifikáciu blokovať.

Macedónsky premiér Zoran Zaev v reakcii na to v utorok večer v rozhovore pre stanicu Kanal 5 uviedol, že zabráni eventuálnej blokáde dohody o zmene názvu prezidentom Ivanovom, keby sa o nej občania v ľudovom hlasovaní vyjadrili pozitívne. Nikto nemá právo odporovať ich mienke, povedal Zaev.

Macedónsko by malo oficiálne zmeniť svoj názov až po plánovanom referende na jeseň tohto roka. Ak by občania v plebiscite nový názov schválili, malo by dôjsť aj k úprave macedónskej ústavy. Keby sa tak nestalo, v krajine by sa mali uskutočniť predčasné parlamentné voľby, ktoré budú súčasne akýmsi referendom.