Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Maďarská polícia zasiahla pred parlamentom slzotvorným plynom

Ilustračné foto Foto: TASR/Ladislav Vallach

Protestujúci, ktorí do ulíc vyšli po schválení ostro kritizovanej novely zákonníka práce, takmer naplnili Kossuthovo námestie a tlačili sa na policajný kordón chrániaci budovu zákonodarného zboru.

Budapešť 12. decembra (TASR) - Maďarská polícia zasiahla v stredu voči protivládnym demonštrantom pred budovou parlamentu slzotvorným plynom, informoval spravodajský server Index.hu. Protestujúci, ktorí do ulíc vyšli po schválení ostro kritizovanej novely zákonníka práce, takmer naplnili Kossuthovo námestie a tlačili sa na policajný kordón chrániaci budovu zákonodarného zboru.

Demonštranti popoludní zablokovali dva mosty, dostali sa do areálu sídla vládnej strany Fidesz a neskoro večer sa začali tlačiť na kordón zásahovej jednotky policajtov zoradený okolo budovy parlamentu. Dav skandoval: "Špinavý Fidesz!", "Otroci!", "Zradcovia!" a iné heslá.

Protestujúcim sa podarilo chvíľami dostať až na hlavné schodisko parlamentu. Policajti sa snažili dav tlačiť smerom od budovy, v jednej chvíli viacerí policajti začali zo schodov striekať slzotvorný plyn na demonštrantov, ktorí cúvli.

Polícia vydala cez agentúru MTI vyhlásenie, podľa ktorého pred sídlom Fideszu jeden z protestujúcich nastriekal slzotvorný plyn do tváre dvoch policajtov.

Maďarská polícia: Agresívni demonštranti provokujú policajtov


Agresívni demonštrujúci v Budapešti provokujú policajtov, uviedla v stredu večer vo vyhlásení na svojej webovej stránke maďarská polícia.

"Protestujúci na Kossuthovom námestí v 5. budapeštianskom obvode sa správajú čoraz agresívnejšie a provokujú policajtov. Viacerí demonštranti hádzali na príslušníkov polície vajíčka a prázdne pivové plechovky. Veliteľ zásahovej jednotky v záujme ochrany bezpečnosti nariadil policajtom obliecť si vesty a prilby. Napriek tomu sa štyria príslušníci poriadkových síl zranili," píše sa na stránke Police.hu, kde polícia vyzvala demonštrantov, aby boli rozvážni.

Policajti voči protivládnym demonštrantom pred budovou parlamentu zasiahli slzotvorným plynom v dvoch prípadoch. Niekoľko stoviek z protestujúcich, ktorí do ulíc vyšli po schválení ostro kritizovanej novely zákonníka práce, sa na Kossuthovom námestí tlačili na policajný kordón chrániaci budovu zákonodarného zboru.

Od hlavného schodiska parlamentu potom protestujúci o 22.00 h prešli k južnej bráne, nad ktorou má kanceláriu premiér Viktor Orbán. Viacerí z nich išli na Reťazový most, na ktorom polícia uzatvorila dopravu.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)