Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament schválil odmietnutie kritickej správy EP

Maďarský premiér Viktor Orbán počas prejavu na zasadnutía Európskeho parlamentu (EP) vo francúzskom Štrasburgu 11. septembra 2018. Maďarský premiér okrem iného v prejave uviedol, že Správa o stave demokracie v Maďarsku na zasadnutí EP je urážkou Maďarska, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Návrh nazvaný predložili parlamentu predseda parlamentnej frakcie Fideszu Máté Kocsis a minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás.

Budapešť 16. októbra (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu v utorok v Budapešti schválili návrh uznesenia, ktorým Maďarsko odmieta kritickú správu o stave demokracie v Maďarsku prijatú Európskym parlamentom (EP) 12. septembra v Štrasburgu. Informoval o tom spravodajský server Index.hu.

Za uznesenie hlasovalo 129 poslancov, 26 bolo proti a 18 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania. Návrh podporili poslanci vládneho bloku Fidesz-KDNP a štyria bývalí poslanci opozičnej strany Jobbik. Poslanci Jobbiku sa zdržali hlasovania a proti hlasovali poslanci strán Politika môže byť iná (LMP), Maďarská socialistická strana (MSZP), Demokratická koalícia (DK) a Dialóg (Párbeszéd).

Návrh nazvaný "Ochrana suverenity Maďarska a odmietnutie osočovania Maďarska" predložili parlamentu predseda parlamentnej frakcie Fideszu Máté Kocsis a minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás.

V schválenom dokumente sa uvádza, že správa vypracovaná poslankyňou EP z frakcie Zelených Judith Sargentiniovou útočí na rozhodnutia schválené v rámci kompetencií demokraticky zvoleného maďarského parlamentu, čím prekročila svoje právomoci a napadla suverenitu Maďarska.

V uznesení parlament odmieta uvedenú správu, označuje ju za plnú klamstiev a konštatuje, že Maďarsko je terčom útoku preto, lebo neprijíma prisťahovalcov. Dokument adresuje výzvu maďarskej vláde, aby nepodľahla vydieraniu, aby odmietla nepravdivé obvinenia Maďarska a aby aj právnou cestou zakročila voči uvedenej správe.

V Sargetiniovej správe sa uvádza, že v Maďarsku jestvuje jednoznačné nebezpečenstvo vážneho porušenia základných európskych hodnôt, preto je opodstatnené otvoriť proti Maďarsku konanie podľa článku č. 7 Zmluvy o EÚ pre vážne porušenie princípov právneho štátu.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach