Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

FOTO: Strany obnovenej veľkej koalície v Nemecku podpísali zmluvu

Najvyšší predstavitelia Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU), sesterskej Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU) a Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) podpísali v pondelok 12. marca 2018 zmluvu o pokračovaní spoločného vládnutia v rámci tzv. veľkej koalície. O slávnostnom akte v parlamentnom Dome Paula Löbeho v Berlíne. Na snímke zľava starosta Hamburgu a dočasný šéf SPD Olaf Scholz, nemecká kancelárka a šéfka CDU Angela Merkelová a úradujúci premiér spolkovej krajiny Bavorsko a šéf CSU Horst Seehofer držia koaličnú zmluvu počas slávnostného podpisu v Berlíne. Foto: TASR/AP

Merkelová vyjadrila optimizmus, že staronová koalícia bude úspešná.

Berlín 12. marca (TASR) - Najvyšší predstavitelia Kresťanskodemokratickej únie (CDU), sesterskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) a Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) podpísali v pondelok zmluvu o pokračovaní spoločného vládnutia v rámci tzv. veľkej koalície. Slávnostný akt sa uskutočnil v parlamentnom Dome Paula Löbeho v Berlíne, informovala agentúra DPA.

Konzervatívci a sociálni demokrati tak oficiálne ukončili takmer polročné obdobie politickej neistoty po septembrových voľbách v Nemecku, počas ktorého sa šéfka CDU, kancelárka Angela Merkelová, najprv neúspešne snažila vytvoriť novú koalíciu s liberálmi a zelenými a následne oslovila pôvodných koaličných partnerov, aj keď tí po voľbách ďalšie spoločné vládnutie odmietali.

Koaličnú zmluvu v rozsahu 177 strán, na ktorej sa lídri CDU, CSU a SPD dohodli vo februári, museli schváliť jednotlivé strany, v prípade sociálnych demokratov formou hlasovania radových členov.

Najvyšší predstavitelia Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU), sesterskej Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU) a Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) podpísali v pondelok 12. marca 2018 zmluvu o pokračovaní spoločného vládnutia v rámci tzv. veľkej koalície. O slávnostnom akte v parlamentnom Dome Paula Löbeho v Berlíne. Na snímke podpisy zľava nemeckej kancelárky a šéfky CDU Angely Merkelovej, úradujúciho premiéra spolkovej krajiny Bavorsko a šéfa CSU Horsta Seehofera a starostu Hamburgu a dočasného šéfa SPD Olafa Scholza.
Foto: TASR/AP

Merkelová vyjadrila v pondelok optimizmus, že staronová koalícia bude úspešná. "Máme pred sebou veľmi veľa práce," povedala na spoločnej tlačovej konferencii s dočasným predsedom SPD Olafom Scholzom a šéfom CSU Horstom Seehoferom v Berlíne.

Scholz ako budúci minister financií a vicekancelár uviedol, že nová koalícia má solídny základ, hoci tentoraz nejde "od začiatku o sobáš z lásky". Dodal, že hoci blok CDU/CSU a SPD zostávajú "zásadne odlišnými stranami", sú tieto subjekty napriek tomu schopné "konštruktívne spolupracovať a riadne vládnuť".

Podľa vyjadrenia Seehofera teraz Nemci očakávajú, že po niekoľkých mesiacoch rokovaní bude koaličná zmluva rýchlo uplatnená v praxi. Dohoda medzi staronovými koaličnými partnermi odráža v nebývalej miere "sociálnu zodpovednosť", dodal šéf CSU, ktorý bude v novej spolkovej vláde ministrom vnútra s portfóliom rozšíreným o "výstavbu a vlasť".

V stredu Spolkový snem v Berlíne oficiálne štvrtýkrát zvolí Merkelovú za spolkovú kancelárku. Následne budú Merkelová a noví ministri slávnostne uvedení do funkcie.

Tzv. veľká koalícia CDU, CSU a SPD vládla Nemecku aj v predchádzajúcom volebnom období od roku 2013, v septembrových voľbách do Bundestagu však všetky tri strany utrpeli straty, na čo sociálni demokrati najskôr zareagovali oznámením, že odchádzajú do opozície.


Prehľad povojnových nemeckých spolkových kancelárov a vládnucich strán:


* Konrad Adenauer (15. septembra 1949 - 15. októbra 1963)
- 1949-1953 - spolkový kancelár Konrad Adenauer (CDU) a koalícia zložená z CDU/CSU, Slobodnej demokratickej strany (FDP) a Nemeckej strany (DP).
- 1953-1957 - spolkový kancelár Konrad Adenauer a koalícia CDU/CSU s Celonemeckým blokom a Spolkom vysťahovaných Nemcov (GB/BHE).
- 1957-1961 - spolkový kancelár Konrad Adenauer a koalícia CDU/CSU s DP.
- 1961-1963 - po prvý raz vznikla samostatná koalícia CDU/CSU s FDP s kancelárom Konradom Adenauerom.

* Ludwig Erhard (16. októbra 1963 - 1. decembra 1966)
- 1963-1966 - koalícia CDU/CSU s FDP pokračovala až do svojho rozpadu.

* Kurt Georg Kiesinger (1. decembra 1966 - 21. októbra 1969)
- 1966-1969 - spolkový kancelár Kurt Georg Kiesinger (CDU) na čele dovtedy jedinej veľkej koalície CDU/CSU s SPD.

* Willy Brandt (21. októbra 1969 - 6. mája 1974)
- 1969-1974 - po prvý raz sa stal spolkovým kancelárom sociálnodemokratický kandidát Willy Brandt a vznikla červeno-žltá koalícia SPD s FDP. V roku 1974 vystriedal Brandta jeho stranícky kolega Helmut Schmidt.

* Helmut Schmidt (6. mája 1974 - 1. októbra 1982)
- 1974-1982 - koalícia SPD s FDP, ktorá vládla dve funkčné obdobia, sa napokon rozpadla.

* Helmut Kohl (1. októbra 1982 - 27. októbra 1998)
- 1982-1998 - po prvý raz sa spolkovým kancelárom stal Helmut Kohl (CDU) a začala vládnuť čierno-žltá koalícia CDU/CSU s FDP. Takéto zoskupenie vládlo v Nemecku rekordných 16 rokov a vyhralo za sebou štvoro volieb v rokoch 1982, 1986, 1990 a 1994. V roku 1990 sa po prvý raz dostali do parlamentu reformní postkomunisti zo Strany demokratického socializmu (PDS).

* Gerhard Schröder (27. októbra 1998 - 22. novembra 2005)
- 1998-2005 - po triumfálnom víťazstve sociálnych demokratov v parlamentných voľbách a zvolení Gerharda Schrödera za kancelára vznikla červeno-zelená vládna koalícia - SPD a zelení. Nemecko dovtedy taký model koalície nepoznalo. Spojenectvo sociálnych demokratov a zelených pokračovalo aj druhé volebné obdobie.

* Angela Merkelová (22. novembra 2005 - 28. októbra 2009)
- 2005-2009 - historicky prvá spolková kancelárka v dejinách Nemecka - dohodli sa na tom v roku 2005 sociálni demokrati (SPD) a konzervatívci (CDU/CSU), keď ani jedna z hlavných strán nebola schopná zostaviť vládu so svojimi preferovanými partnermi.
- 2009-2013 - nemecký Spolkový snem potvrdil na čele spolkovej vlády kancelárku Angelu Merkelovú. Vznikla nová koalícia kresťanských demokratov (CDU/CSU) a liberálov (FDP).
- 2013 - tretia Merkelovej vláda, ktorú vytvorili opäť CDU/CSU a SPD.