Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Merkelovú na čele CDU nahradí Annegret Krampová-Karrenbauerová

Nová predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová posiela delegátom zjazdu vzdušné bozky po zvolení v Hamburgu 7. novembra 2018. Foto: TASR/AP

Asi 1000 delegátov rozhodovalo medzi 56-ročnou generálnou tajomníčkou CDU Annegret Krampovou-Karrenbauerovou a bývalým šéfom poslaneckého klubu CDU/CSU v nemeckom Spolkovom sneme Friedrichom Merzom

Berlín 7. decembra (TASR) - Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú na čele Kresťanskodemokratickej únie (CDU) po 18 rokoch nahradí Annegret Krampová-Karrenbauerová. Rozhodli o tom v piatok delegáti zjazdu CDU v severonemeckom meste Hamburg, informovala agentúra DPA.

Približne 1000 delegátov v druhom kole hlasovania rozhodovalo medzi 56-ročnou generálnou tajomníčkou CDU Annegret Krampovou-Karrenbauerovou a bývalým šéfom poslaneckého klubu CDU/CSU v nemeckom Spolkovom sneme Friedrichom Merzom (63).

Dlhoročná politická spojenkyňa Merkelovej a zástankyňa jej centristickej línie Krampová-Karrenbauerová v rozhodujúcom kole dostala 517 z 999 odovzdaných hlasov (51,75 percenta). Merza, zástancu konzervatívnejšieho kurzu, podporilo 482 delegátov (48,25 percenta).

V prvom kole hlasovania zvíťazila generálna tajomníčka CDU, ktorú médiá označujú iniciálami AKK, nad Merzom pomerom hlasov 450:392; zvyšných 157 z takisto 999 odovzdaných hlasov získal spolkový minister zdravotníctva Jens Spahn.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) gratuluje po voľbe na zjazde novej predsedníčke Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Annegret Krampovej-Karrenbauerovej v Hamburgu 7. novembra 2018.
Foto: TASR/AP

Prieskumy v rámci CDU jasne favorizovali Krampovú-Karrenbauerovú pred Merkelovej kritikmi Merzom a Spahnom. Trojica hlavných kandidátov si v priebehu posledného mesiaca robila kampaň po celom Nemecku. Podľa agentúry AP išlo o prvý otvorený súboj o post šéfa CDU od roku 1971.

Angela Merkelová svoj odchod z vedenia CDU ohlásila v októbri. Kancelárkou ostane ešte do konca aktuálneho funkčného obdobia spolkovej vlády v roku 2021. Nová líderka CDU sa bude môcť uchádzať o post budúcej kancelárky, avšak kandidatúra na túto funkciu z piatkovej voľby automaticky nevyplýva.

Profil novej predsedníčky CDU Annegret Krampovej-Karrenbauerovej


Annegret Krampová-Karrenbauerová pochádza z katolíckej rodiny. Narodila sa 9. augusta 1962. V rokoch 1984–1990 študovala právo a politológiu na Trevírskej univerzite a neskôr na Sárskej univerzite.

Už v roku 1981 ako 19-ročná vstúpila do Kresťanskodemokratickej únie. Od roku 1990 pôsobila v poslaneckom klube CDU v sárskom parlamente. V roku 1998 sa ako náhradníčka na sedem mesiacov presunula do Spolkového snemu (Bundestag), vo voľbách v tom istom roku však za poslankyňu nebola zvolená. Od roku 1999 je však členkou sárskeho krajinského parlamentu.

V rokoch 2000-2004 bola ministerkou vnútra v sárskej vláde premiéra Petra Müllera. V máji 2011 ho práve ona vystriedala vo funkcii predsedu sárskej CDU a 10. augusta 2011 po ňom prevzala aj post premiérky tejto spolkovej krajiny. Krajinský snem CDU v Saarbrückene ju v druhom kole tajných volieb najtesnejšou väčšinou 26 hlasov zvolil do čela vládnucej koalície, ktorú v Sársku tvorili popri CDU ešte liberáli z FDP a zelení.

V januári 2012 sa Annegret Krampová-Karrenbauerová rozhodla ukončiť toto koaličné partnerstvo. V nových krajinských voľbách CDU pod jej vedením zvíťazila so ziskom 35,2 percenta hlasov, zatiaľ čo FDP z krajinského parlamentu vypadla. V Sársku tak vládla CDU vo "veľkej koalícii" so Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD) vedenou šéfom krajinskej organizácie SPD Heikom Maasom. V ďalších voľbách v roku 2017 získala CDU v Sársku až 40,7 percenta hlasov.

Vo februári 2018 ju Angela Merkelová navrhla na post generálnej tajomníčky CDU. Na sneme ju podporilo 98,87 percenta delegátov. Krampová-Karrenbauerová, o ktorej sa doposiaľ hovorilo ako o vychádzajúcej hviezde CDU, vystriedala vo funkcii generálneho tajomníka strany 43-ročného Petra Taubera.

Už Merkelovej rozhodnutie nominovať Krampovú-Karrenbauerovú na post generálnej tajomníčky CDU vnímali médiá ako signál, že by sa táto politička mohla v budúcnosti zhostiť vedenia CDU, prípadne byť nástupníčkou kancelárky Merkelovej. Krampová-Karrenbauerová patrí ku kritikom projektu plynovodu Nord-Stream II. Zastáva proeurópsky kurz Nemecka a tvrdšie postoje proti Rusku. Po incidente v Kerčskom prielive dokonca navrhla uzavretie európskych prístavov pre ruské lode.

Od roku 1984 je vydatá za banského inžiniera Helmuta Karrenbauera, s ktorým má troch synov. Jej manžel ostal doma, aby podporoval kariéru svojej manželky. Annegret Krampová-Karrenbauerová žije celý život v nemeckom meste Puttlingen. Pre svoje dlhé meno ju nemecké médiá nazývajú jednoducho "AKK".

Zdroje: ct24.cz