Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Novým predsedom českého Senátu sa stal Miloš Vystrčil

Foto: TASR

Predseda Senátu je v Českej republike druhým najvyšším ústavným činiteľom.

Praha 19. februára (TASR) - Za predsedu hornej komory českého parlamentu (Senátu) bol v stredu už v prvom kole zvolený Miloš Vystrčil z Občianskej demokratickej strany (ODS), ktorý dostal 52 hlasov od 76 prítomných senátorov. Porazil tak svojho protikandidáta Jiřího Růžičku (za STAN), ktorý získal 21 odovzdaných hlasov. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Post predsedu Senátu sa uvoľnil po tom, ako 20. januára vo veku 72 rokov nečakane zomrel Jaroslav Kubera (ODS).

Kuberov nástupca Vystrčil povedie český Senát do jesenných senátnych volieb, ktoré sa týkajú tretiny jeho členov.

Predseda Senátu je v Českej republike druhým najvyšším ústavným činiteľom. Medzi jeho úlohy patrí napríklad vyhlasovanie voľby prezidenta, ktorý následne skladá slávnostný sľub do jeho rúk. Šéf Senátu takisto dáva súhlas na vydanie senátora na trestné stíhanie.

Miloš Vystrčil sa narodil 10. augusta 1960 v Dačiciach, ale celý život žije v meste Telč. Po absolvovaní štúdia matematiky a fyziky na Prírodovedeckej fakulte Masarykovej univerzity v Brne, kde získal aj titul doktora prírodných vied (RNDr.), nastúpil v roku 1985 do Gymnázia Otokara Břežinu v Telči ako učiteľ.

V roku 1998 bol Vystrčil zvolený za starostu mesta Telč. V rokoch 2004 - 2008 pôsobil ako hajtman v Kraji Vysočina (vyšší územný celok ležiaci na pomedzí Čiech a Moravy).

Vystrčil je od roku 2010 členom Senátu za občianskych demokratov (ODS), pričom členom tejto strany sa stal už v roku 1991. V strane je koordinátorom programového tímu pre životné prostredie a poľnohospodárstvo.

Vystrčil je ženatý, má dve dospelé dcéry a päť vnúčat. Medzi svojimi záujmami uvádza folkovú a trampskú hudbu, prírodovedeckú literatúru a šport.