Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán: Správa o stave Maďarska je urážkou pre Maďarsko

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér zopakoval svoje tvrdenie, že Maďarsko bude súdené za to, že občania tejto krajiny sa rozhodli, že nechcú byť prisťahovaleckou krajinou.

Budapešť/Štrasburg 11. septembra (TASR) - Správa o stave demokracie v Maďarsku je urážkou Maďarska. Vyhlásil to v utorok v Štrasburgu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v rámci rozpravy Európskeho parlamentu k správe vypracovanej holandskou europoslankyňou Judith Sargentiniovou z frakcie Zelených. Podľa agentúry MTI Orbán tiež povedal, že EP sa chystá odsúdiť Maďarsko a jeho ľud.

"Viem, že EP túto správu schváli, prišiel som sem aj napriek tomu. O tejto krajine a jej ľude budete teraz rozhodovať vy," povedal Orbán v sedemminútovom prejave pred poslancami EP a zdôraznil, že EP vyriekne verdikt nad Maďarskom, ktoré svojou krvou chránilo Európu, povstalo proti Sovietskemu zväzu a otvorilo svoje hranice východonemeckým občanom.

Maďarský premiér zopakoval svoje tvrdenie, že Maďarsko bude súdené za to, že občania tejto krajiny sa rozhodli, že nechcú byť prisťahovaleckou krajinou. Ostro odmietol, aby sa sily naklonené prisťahovalectvu vyhrážali, vydierali a osočovali Maďarsko i Maďarov.

"Maďarsko bude chrániť svoje hranice, bude tiež chrániť demokratické hodnoty Európy, v prípade potreby aj pred vami," zdôraznil maďarský ministerský predseda s poznámkou, že jeho krajina je pripravená na budúcoročné májové voľby do EP, v ktorých "ľudia konečne budú môcť rozhodnúť o budúcnosti Európy".

O správe Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) 25. júna, podľa ktorej v Maďarsku existuje jednoznačné nebezpečenstvo vážneho porušovania základných európskych hodnôt, Orbán povedal, že ju písali ľudia, ktorí nemajú jasno v základných otázkach, navyše dokument nerešpektuje dohody, ktoré Maďarsko v sporných záležitostiach dosiahlo s Európskou úniou.

Ak správu v stredu EP schváli, môže sa začať proti tejto stredoeurópskej krajine konanie podľa článku č. 7 Zmluvy o EÚ pre vážne porušenie princípov právneho štátu.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach