Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

SILNÉ ZEMETRASENIE zasiahlo ALJAŠKU: Výstrahu pred cunami už stiahli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zemetrasenie zaznamenali v hĺbke desať kilometrov približne 280 kilometrov od aljašského ostrova Kodiak.

Washington 23. januára (TASR) -Národné centrum pre varovanie pred cunami zrušilo výstrahu pred cunami vydanú po utorkovom silnom zemetrasení v Aljašskom zálive s magnitúdou 7,9.

Zrušené boli tiež varovania určené pre kanadskú provinciu Britská Kolumbia a americké štáty Washington, Oregon, Kalifornia a Havaj. Úrady v Japonsku informovali, že ani tam cunami nehrozí.




Mickey Varnadao z centra pre výstrahy v aljašskom meste Palmer uviedol, že v platnosti ešte zostáva odporúčanie pre časti Aljašky - teda, že situáciu bude centrum sledovať a vydávať aktualizované správy každú hodinu. Podľa Varnadaa sa úrady rozhodli zrušiť výstrahu po tom, ako sa nebezpečné vlny na pobreží Aljašky neobjavili. Zatiaľ neboli hlásené ani žiadne škody.




Zemetrasenie zaznamenali v hĺbke desať kilometrov približne 280 kilometrov juhovýchodne od aljašského ostrova Kodiak, uviedla americká geologická služba USGS, ktorá pôvodne oznámila magnitúdu 8,2, potom ju upravila na 7,9.

Úrady krátko po zemetrasení poslali obyvateľom na Aljaške na mobilné telefóny výstrahu s textom: "Núdzové varovanie. Nebezpečenstvo cunami na pobreží. Choďte na vyvýšené miesto alebo sa presuňte do vnútrozemia". Úrady na ostrove Kodiak tiež varovali ľudí, aby sa evakuovali, ak žijú v nízko položených oblastiach.

Obyvatelia hlásili na sociálnych sieťach, že zemetrasenie bolo cítiť aj v stovky kilometrov vzdialenom aljašskom meste Anchorage. Nathaniel Moore, ktorý bol na lodi v meste Kodiak, povedal, že "otrasy trvali dobrú minútu". "Celé mesto sa evakuuje," uviedol pre televíziu CNN v utorok skoro ráno.

Úrady otvorili školy ako núdzové centrá a v jednej zo stredných škôl sa zhromaždilo odhadom 500 osôb, ktorí v pokoji očakávali ďalšie pokyny.

Otrasy na Aljaške zaznamenali krátko po polnoci miestneho času - teda o 10.30 h SEČ.