Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Vláda poľského premiéra Morawieckého nezískala dôveru Sejmu

Poľský premiér Mateusz Morawiecki počas svojho prejavu v Sejme, dolnej komore poľského parlamentu, vo Varšave v pondelok 11. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Podporu vláde konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) vyslovilo 190 poslancov, proti bolo 266 členov Sejmu. Nikto sa nezdržal hlasovania.

Varšava 11. decembra (TASR) - Vláda poľského premiéra Mateusza Morawieckého v pondelkovom hlasovaní nezískala dôveru dolnej komory parlamentu – Sejmu. Informuje o tom TASR.

Podporu vláde konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) vyslovilo 190 poslancov, proti bolo 266 členov Sejmu. Nikto sa nezdržal hlasovania.

Sejm teraz designuje nového predsedu vlády, očakáva sa, že ním bude niekdajší premiér z rokov 2007 – 2014 a expredseda Európskej rady z rokov 2014 – 2019 Donald Tusk, šéf liberálnej Občianskej platformy.

Po voľbách z polovice októbra bolo jasné, že dovtedajšia opozícia bude mať v Sejme väčšinu. Dohodu o spolupráci podpísala už pred mesiacom Občianska platforma, stredopravá aliancia Tretia cesta a strana Nová ľavica. Prezident Andrzej Duda napriek tomu poveril zostavením vlády nominálneho víťaza volieb, aj keď sa neočakávalo, že vláda PiS získa v Sejme dôveru.

Podľa poľskej agentúry PAP by mal Tusk predložiť Sejmu programové vyhlásenie vlády už v utorok a v stredu by mohol prezident Duda vymenovať novú vládu.