Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Premiéri V4 sa pred summitom EÚ stretnú Junckerom a Gentilonim

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Na tomto stretnutí chcú krajiny V4 potvrdiť, že sú schopné ponúknuť spoločne príspevok v sume 35 miliónov eur. Ide o financie určené na podporu budovania ochrany líbyjských hraníc.

Brusel 12. decembra (TASR) - Pomoc Líbyi v súvislosti s migračnou krízou bude hlavnou témou štvrtkového stretnutia premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a talianskym premiérom Paolom Gentilonim pred summitom EÚ v Bruseli.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR Ivan Korčok to uviedol v utorok v rozhovore pre TASR po skončení zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli. Spresnil, že sa pracuje na stretnutí predsedov vlád krajín V4 s talianskym premiérom a šéfom eurokomisie, ku ktorému zrejme dôjde vo štvrtok dopoludnia, niekoľko hodín pred otvorením dvojdňového summitu EÚ.

"Je to iniciatíva V4 a podstatou tohto stretnutia je predstaviť a odsúhlasiť spoločný projekt, v ktorom sa krajiny V4 dohodnú na zásadnom finančnom príspevku na spoločný projekt, ktorý budeme robiť s Talianskom v Líbyi," spresnil Korčok. Dodal, že je to plne v súlade s argumentáciou Slovenska, že existujú aj alternatívne formy solidarity.

Slovenský diplomat zdôraznil, že na tomto stretnutí chcú krajiny V4 potvrdiť, že sú schopné ponúknuť spoločne príspevok v sume 35 miliónov eur. Ide o financie určené na podporu budovania ochrany líbyjských hraníc, čo je považované za kľúčové v snahe zastaviť nelegálnu migráciu z tejto krajiny do Európy.

"Taliansko v osobe premiéra to privítalo. V4 sa s ním stretne, aj s Junckerom, a doteraz sú tie odozvy pozitívne. Je to dôležitý príklad toho, ako chce V4 prispieť k zvládnutiu migračnej krízy," dodal Korčok. Zároveň spresnil, že o presnom rozdelení uvedenej sumy medzi štyri stredoeurópske krajiny sa dohodnú premiéri vo štvrtok v Bruseli.

Na ohlásenom stretnutí, rovnako ako na summite EÚ, sa zúčastnia nový šéf poľskej vlády Mateusz Morawiecki a nový český premiér Andrej Babiš. Slovensko bude zastupovať premiér Robert Fico a Maďarsko Viktor Orbán.