Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

KURZ: Je to pravda, dohodli sme sa na spoločnom vládnutí

Na snímke Heinz-Christian Strache (vľavo) a Sebastian Kurz (vpravo) Foto: TASR/AP

Zo slov Kurza vyplynulo, že budúca rakúska vláda nebude chcieť šetriť na občanoch, ale na systémoch, bude sa usilovať o garantovanie čo možno najväčšej bezpečnosti v krajine.

Viedeň 15. decembra (TASR) - Predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz, ktorý bol poverený rokovaniami o vytvorení novej vlády alpskej republiky, potvrdil v piatok večer pred novinármi a televíznymi kamerami vo Viedni dosiahnutie konsenzu so Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ) o spoločnom vládnutí v nasledujúcich piatich rokoch.

"Zmenu, za ktorú hlasovali Rakúšania v októbrových voľbách a na ktorú nám dali mandát, by sme chceli zabezpečiť spoločne v nasledujúcich piatich rokoch," vyhlásil Kurz.

Z jeho slov vyplynulo, že budúca rakúska vláda nebude chcieť šetriť na občanoch, ale na systémoch, bude sa usilovať o garantovanie čo možno najväčšej bezpečnosti v krajine, o odbremenenie daňových poplatníkov a ďalšie zlepšenie života občanov krajiny.

Po ňom potvrdil záver koaličných rokovaní aj líder slobodných z FPÖ Heinz-Christian Strache, ktorý poďakoval Kurzovi za porozumenie a vyzdvihol vzájomnú empatiu.

Už v sobotu ráno chcú obaja šéfvyjednávači informovať o záveroch rokovaní rakúskeho spolkového prezidenta Alexandra Van der Bellena a až potom chcú zverejniť ďalšie podrobnosti o budúcom kabinete.

Podľa spravodajskej televízie OE24 TV bude mať nová rakúska vláda 14 ministrov, osem šéfov rezortov nominuje ÖVP a šesť FPÖ.

Rakúskym spolkovým kancelárom bude iba 31-ročný Sebastian Kurz, ktorý sa tak po titule najmladšieho štátneho tajomníka a najmladšieho ministra (zahraničných vecí) bude môcť popýšiť aj titulom najmladšieho šéfa rakúskej spolkovej vlády v histórii. Vicekancelárom sa stane Heinz-Christian Strache (48).

K vymenovaniu novej vlády a zloženiu jej sľubu do rúk prezidenta Alexandra Van der Bellena dôjde zrejme v pondelok 18. decembra, o dva dni neskôr by podľa dostupných informácií mal vystúpiť Sebastian Kurz v rakúskom parlamente s programovým vyhlásením nového kabinetu.

Ľudovci a slobodní uzavreli koaličné rokovania, vytvoria budúcu vládu



Rakúska ľudová strana (ÖVP) a Slobodná strana Rakúska (FPÖ) uzavreli v piatok večer vo Viedni koaličné rokovania. Vyjednávači oboch strán sa dohodli na texte koaličnej dohody, upravujúcej ich spoločné vládnutie na obdobie nasledujúcich piatich rokov.

Pôjde o tretiu rakúsku čierno-modrú vládu ľudovcov a slobodných. Po prvý raz vládli tieto strany spoločne v období rokov 2000-2002, po druhý raz po predčasných voľbách v období rokov 2002-2006, počas ktorého došlo k rozkolu v radoch FPÖ.

V Rakúsku sa však tentoraz hovorí už o tyrkysovo-modrej koalícii, pretože ľudovci počas nedávnej predvolebnej kampane zmenili stranícku farbu z čiernej na tyrkysovú.

V osobe Sebastiana Kurza sa na čele rakúskej vlády objaví ľudovec po takmer 11 rokoch, keď post kancelára obsadzoval sociálny demokrat z SPÖ. Po Wolfgangovi Schüsselovi sa stane iba druhým spolkovým kancelárom z radov ÖVP od roku 1970.

Samotná ÖVP je však pri moci bez prestávky 31 rokov, aj keď väčšinu z nich ako menej silný partner sociálnych demokratov v tzv. veľkej koalícii.

Pre slobodných to bude celkove štvrtá účasť vo vláde, popri spomínaných dvoch prípadoch pôsobili v kabinete so sociálnymi demokratmi v rokoch 1983-1986. Zatiaľ sa im však nepodarilo zostať vo vláde dlhšie ako tri roky, aj po vnútrostraníckom rozkole v roku 2005 vládu predčasne opustili.

Rakúski ľudovci triumfovali v tohtoročných októbrových parlamentných voľbách, a to iba po druhý raz od roku 1966.