Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Španielsky premiér M. Rajoy oznámil odvolanie katalánskej vlády

Španielsky premiér Mariano Rajoy. Foto: FOTO TASR/AP

Rajoy tiež uviedol, že španielska vláda požiada ústavný súd, aby rezolúciu o nezávislosti Katalánska vyhlásil za neplatnú.

Madrid 27. októbra (TASR) -Španielsky premiér Mariano Rajoy v piatok oznámil, že členovia katalánskej vlády budú zbavení funkcií a centrálne orgány prevezmú právomoci nad katalánskou administratívou. Taktiež uviedol, že rozpúšťa katalánsky parlament a 21. decembra sa budú v tomto regióne konať voľby.

Rajoy to vyhlásil po mimoriadnom zasadnutí vlády v Madride, ktorá sa rozhodovala, aké opatrenia prijme po tom, ako katalánsky parlament schválil vyhlásenie o nezávislosti.

Z funkcie tiež prepúšťa šéfa katalánskej polície, uzatvára katalánske ministerstvo zahraničných vecí a odvoláva katalánskych delegátov v Bruseli a v Madride. "Nikdy sme nechceli prísť až do tohto bodu," uviedol s tým, že cieľom je prinavrátiť zákonnosť do Katalánska čo najskôr. Uvedené opatrenia nadobudnú účinnosť zverejnením v úradnom vestníku, informuje agentúra DPA.

Rajoy tiež uviedol, že španielska vláda požiada ústavný súd, aby rezolúciu o nezávislosti Katalánska vyhlásil za neplatnú.

Jeho oznámenie o odvolaní katalánskej vlády a rozpustení parlamentu vyvolalo na barcelonskom námestí pred vládnym palácom piskot a hlasné posmešky od ľudí oslavujúcich vyhlásenie nezávislosti. Oslavná nálada však ani potom nezmizla - na pódium vyšla kapela a dav začal opäť spievať a tancovať.

Po vyhlásení nezávislosti katalánskym parlamentom schválil v piatok Senát v Madride návrh na uplatnenie ústavného článku č. 155, na základe ktorého mohla španielska vláda odvolať katalánsky kabinet a zaviesť priamu kontrolu nad týmto regiónom.