Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Španielsky súd vyhlásil katalánsky zákon o referende za protiústavný

Ulice katalánskej metropoly Barcelona, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zákon upravujúci referendum o sebaurčení katalánsky regionálny parlament schválil začiatkom septembra.

Madrid 17. októbra (TASR) - Španielsky najvyšší súd vyhlásil dnes za protiústavný katalánsky zákon, na základe ktorého sa konalo 1. októbra sporné referendum o nezávislosti tohto regiónu. Oficiálne tak potvrdil protizákonnosť hlasovania, v ktorom sa 90 percent zúčastnených voličov vyslovilo za nezávislosť Katalánska, informovala agentúra AP.

Zákon upravujúci "referendum o sebaurčení" katalánsky regionálny parlament schválil začiatkom septembra. Španielsky ústavný súd následne pozastavil jeho platnosť, kým nepreskúma príslušnú sťažnosť španielskej vlády.

Katalánski lídri napriek tomu prikročili k referendu o nezávislosti regiónu od Španielska, na čo predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont minulý utorok vyhlásil, že Katalánci získali právo na nezávislosť, a podpísal deklaráciu o zvrchovanosti. Dodal však, že implementácia výsledku hlasovania sa o niekoľko týždňov odkladá, aby vznikol priestor pre rokovania s Madridom.

V dnešnom rozhodnutí súd konštatuje, že katalánsky zákon o referende odporuje národnej zvrchovanosti a "nerozlučnej jednote španielskeho národa". Podľa sudcov bolo protizákonné i zasadnutie katalánskeho parlamentu, na ktorom bol tento zákon schválený.

Hovorca katalánskej vlády Jordi Turull reagoval vyjadrením, že ho dnešný verdikt neprekvapuje. "Čelíme výkonnej moci v štáte, ktorý zneužíva súdnu zložku, aby zablokoval zákonodarstvo," citovala ho AP.