Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

ŠPANIELSKE MÉDIÁ: Sudkyňa ešte len pripravuje zatykač na Puigdemonta

Na snímke Carles Puigdemont počas zasadnutia katalánskeho parlamentu v Barcelone 26. októbra 2017. Foto: TASR/AP

Španielske televízie a noviny spočiatku zhodne hlásili, že zatykače už boli vydané.

Madrid 2. novembra (TASR) - Španielska sudkyňa pripravuje európsky zatykač na katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta a štyroch členov jeho bývalej vlády po tom, ako sa nedostavili na štvrtkové pojednávanie na Národnom súde v Madride. Informovali o tom španielske médiá so spresnením, že zatykače zatiaľ neboli vydané.



Španielske televízie a noviny spočiatku zhodne hlásili, že zatykače už boli vydané. Neskôr v priebehu večera však uviedli, že sudkyňa Carmen Lamelová síce o zatykačoch rozhodla, ale k ich oficiálnemu vyhotoveniu ešte nedošlo, píše agentúra DPA. Ani podľa agentúry Reuters zatiaľ súd vydanie zatýkacích rozkazov nepotvrdil.

Puigdemont s viacerými svojimi bývalými ministrami odcestoval po minulotýždňovom odvolaní svojej regionálnej vlády do Bruselu a nerešpektoval predvolanie na Národný súd v Madride. Pred ten sa vo štvrtok dostavilo len deväť z obvinených bývalých členov jeho kabinetu, ktorých sudkyňa poslala do vyšetrovacej väzby. Jeden z nich sa môže zotrvaniu vo väzbe vyhnúť, ak zaplatí kauciu.

Puigdemont a štyria jeho ministri nerešpektovali predvolanie na súd v Madride, na ktorý sa mali dostaviť vo štvrtok spolu s ďalšími členmi zosadenej katalánskej vlády, obvinenými zo vzbury, sprenevery verejných prostriedkov a ďalších trestných činov v súvislosti s vyhlásením nezávislosti Katalánska.

Sudkyňa Národného súdu Carmen Lamelová rozhodla o vydaní európskych zatýkacích rozkazov na päticu obvinených krátko po tom, ako rovnako v súlade s návrhom prokuratúry umiestnila do vyšetrovacej väzby ôsmich členov zosadenej Puigdemontovej vlády vrátane jeho vicepremiéra Oriola Junquerasa. Exminister Santi Vila, deviaty z politikov, ktorí sa vo štvrtok na súd dostavili, sa môže väzbe vyhnúť, ak zaplatí kauciu 50.000 eur.

Rozhodnutie o zadržaní Puigdemonta musia teraz vykonať úrady v Belgicku, kde bude zrejme následne čeliť konaniu o vydaní do Španielska.

Na základe európskeho zatykača musí krajina, kde hľadanú osobu zadržia, obvineného vydať do maximálne 60 dní po zatknutí krajine, v ktorej bol zatýkací rozkaz vydaný. Ak zadržaný s vydaním súhlasí, musí sa o jeho odovzdaní rozhodnúť do desiatich dní, píše DPA. Puigdemontov právnik v Belgicku Paul Bekaert však avizoval, že proti žiadosti o vydanie politika sa budú brániť.

Katalánskym separatistickým politikom hrozia pre zmienené obvinenia dlhoročné tresty odňatia slobody. Dôvodom je vyhlásenie nezávislosti, ktoré katalánsky parlament prijal minulý piatok. Ústredná španielska vláda premiéra Mariana Rajoya následne regionálnu vládu odvolala. Hospodársky silný región na severovýchode Španielska je teraz pod nútenou správou Madridu, ktorý vyhlásil v Katalánsku na 21. decembra predčasné regionálne voľby.

Jeden z advokátov katalánskych politikov: Smutný deň pre demokraciu


Katalánskych politikov, na ktorých sudkyňa Národného súdu Carmen Lamelová uvalila vo štvrtok vyšetrovaciu väzbu pre riziko úteku, opakovania trestnej činnosti a marenia vyšetrovania, prepravili priamo zo súdnej budovy do piatich rôznych väzenských zariadení.

Ide o bývalého katalánskeho vicepremiéra Oriola Junquerasa, ako aj jeho sedem kolegov z odvolanej regionálnej vlády, ktorými sú Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borrasová, Joaquin Forn, Raül Romeva, Carles Mundó a Dolors Bassová.

Exminister Santi Vila, deviaty z politikov, ktorí sa vo štvrtok dostavili na Národný súd v Madride, sa môže väzbe vyhnúť, ak zaplatí kauciu 50.000 eur.

Podľa slov jeho právneho zástupcu Paua Molinsa pri odchode z budovy súdu však i jeho mandant musí za mreže, kým nezloží kauciu, na čo už dnes nemá príležitosť.

Práve Santi Vila bol predpoludním jediným z katalánskych politikov, ktorý bol ochotný odpovedať na otázky prokuratúry i súdu, kým jeho exkolegovia z vlády odpovedali výlučne na otázky svojich právnych zástupcov.

Ďalší z advokátov zastupujúcich viacero členov bývalej katalánskej vlády Jaume Alonso Cuevillas, ktorý na jednej zo sociálnych sietí písal o "smutnom dni pre demokraciu", pre médiá zdôraznil, že podľa jeho názoru obvinenia voči politikom neobstoja. Výhrady mal právnik aj proti jednotnému posudzovaniu všetkých členov kabinetu bez zohľadnenia faktorov ako stála terapia s využitím liekov alebo starostlivosť o maloleté dieťa, ale aj k skutočnosti, že sa dostavili na súd napriek doručeniu pozvánok menej ako 24 hodín pred vytýčeným termínom a napriek faktu, že obhajoba nemala dostatok času na prípravu.

Španielsky Národný súd vydal vo štvrtok európsky zatykač na katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta a štyroch členov jeho bývalej vlády. Všetci piati po minulotýždňovom odvolaní regionálneho kabinetu podľa médií odcestovali do Bruselu.

Puigdemont a štyria jeho ministri nerešpektovali predvolanie na súd v Madride, na ktorý sa mali dostaviť vo štvrtok spolu s ďalšími členmi zosadenej katalánskej vlády, obvinenými zo vzbury, sprenevery verejných prostriedkov a ďalších trestných činov v súvislosti s vyhlásením nezávislosti Katalánska.

Tri z týchto osôb iniciovali síce možnosť vyjadriť sa prostredníctvom telemostu, avšak sudkyňa Carmen Lamelová ich žiadosti nevyhovela.

Trestné stíhanie menovaných inicioval v pondelok pre dôvodné podozrenie zo vzbury, sprenevery verejných prostriedkov a ďalších trestných činov španielsky generálny prokurátor José Manuel Maza. Podľa jeho názoru stíhané osoby rozhodnutiami a činmi v uplynulých dvoch rokoch vyvolali inštitucionálnu krízu, ktorá vyústila 27. októbra do jednostranného vyhlásenia nezávislosti s totálnym negovaním španielskej ústavy.

Puigdemont: Legitímna katalánska vláda je uväznená za svoje idey


Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont vo štvrtok reagoval z Belgicka na uväznenie členov svojho bývalého kabinetu a na Twitteri uviedol, že "legitímna vláda Katalánska je uväznená za svoje idey".

Vyjadril sa aj večer v katalánskej televízii TV3, kde označil uväznenie týchto politikov za "vážnu chybu". Kataláncov vyzval, aby protestovali proti španielskym úradom "bez násilia, pokojne a s rešpektom k názorom každého".

"Zúrivosť, s akou španielska vláda zaútočila na prekrásny európsky národ, je hanebná a všetkých nás ohrozuje," uviedol Puigdemont a dodal, že nezávislosť Katalánska "už viac nie je vnútornou záležitosťou" Španielska.

Španielsky Národný súd nariadil vo štvrtok umiestniť do vyšetrovacej väzby ôsmich členov odvolanej katalánskej regionálnej vlády. Deviaty z politikov, ktorých predviedli pred sudkyňu v Madride, sa môže väzbe vyhnúť, ak zaplatí kauciu 50.000 eur. Zatiaľ tak neurobil, píše agentúra AP.

Rozhodnutie sudkyne Carmen Lamelovej sa týka deviatich politikov, ktorí sa dostavili na madridský Národný súd. Ďalší piati členovia rozpusteného Puigdemontovho kabinetu predvolanie na súd nerešpektovali a zostali v Bruseli, kam odcestovali v uplynulých dňoch.

Predstavitelia odvolanej katalánskej vlády čelia obvineniam z odštiepenectva, vzbury a sprenevery v súvislosti s aktivitami týkajúcimi sa vyhlásenia nezávislosti Katalánska.

Medzitým vyšli vo štvrtok večer do ulíc katalánskych miest tisíce demonštrantov na protest proti uväzneniu bývalých členov kabinetu. Protesty sa konali v Barcelone, Tarragone, Lleide či Girone.

Uväznení politici vyzvali prostredníctvom svojich právnikov a sociálnych médií demonštrantov a svojich podporovateľov, aby boli pokojní a vyhli sa násilnostiam. Masové demonštrácie za nezávislosť v Katalánsku boli doteraz pokojné, pripomína agentúra AP.

Právnik katalánskeho expremiéra Puigdemonta Paul Bekaert uviedol, že jeho klient sa nezamýšľa uchádzať o azyl v Belgicku a chce spolupracovať s belgickou políciou a súdnymi úradmi. Španielska sudkyňa totiž pripravuje európsky zatykač na Puigdemonta a štyroch členov jeho bývalej vlády po tom, ako sa nedostavili na štvrtkové pojednávanie na Národnom súde v Madride. Právnik Bekaert povedal pre AP, že ak dôjde k vydaniu zatykača, Puigdemont sa vydá do rúk belgických úradov.