Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Summit krajín V4 a Izraela sa presúva na druhý polrok 2019

Predseda vlády SR Peter Pellegrini hovorí s novinármi počas letu na pracovnú návštevu Izraela. Jeruzalem, 18. februára 2019. Foto: TASR - Michal Svítok

Poľsko svojou neúčasťou na summite Vyšehradskej štvorky (V4) v izraelskej metropole reaguje údajne na neprijateľný výrok šéfa izraelskej diplomacie Jisraela Kaca na adresu Poliakov.

Jeruzalem 18. februára (TASR) – Summit krajín V4 a Izraela plánovaný na utorok (19.2.) v Jeruzaleme sa presúva na druhý polrok 2019. Stane sa tak na základe požiadavky Poľskej republiky, ktorá takto reaguje na aktuálny vývoj diplomatických vzťahov medzi Izraelom a Poľskom. V pondelok o tom informovala hovorkyňa predsedu vlády SR Patrícia Macíková.

"Premiéri Slovenska, Českej republiky a Maďarska využijú návštevu na bilaterálne rokovania s izraelským premiérom (Benjaminom) Netanjahuom ako aj na trilaterálne stretnutie," konštatovala.

Poľsko svojou neúčasťou na summite Vyšehradskej štvorky (V4) v izraelskej metropole reaguje údajne na neprijateľný výrok šéfa izraelskej diplomacie Jisraela Kaca na adresu Poliakov. Uviedol to poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Nový izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac reagoval v nedeľu (17.2.) na slová, ktoré izraelské médiá pripísali premiérovi židovského štátu Benjaminovi Netanjahuovi, o tom, že Poliaci sa v časoch druhej svetovej vojny podieľali spolu s nacistami na hromadnom vyvražďovaní židov. Podľa Kaca sa Netanjahu, ktorý svoj výrok neskôr poprel a označil ho za dezinterpretáciu, vyjadril jasne. 

Poľský premiér Morawiecki v reakcii na Kaca na tlačovom brífingu uviedol, že "v tejto chvíli čakáme na rozhodnú reakciu na opovrhnutiahodný, neprijateľný a jednoducho rasistický výrok novovymenovaného izraelského ministra zahraničných vecí. Niečo takéto jednoducho nemôže zostať bez odpovede," povedal predseda poľskej vlády, ktorý svoju účasť na summite premiérov krajín V4 a Izraela zrušil už v nedeľu. Pôvodne ho mal zastupovať minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz.

Na uskutočnení summitu v Jeruzaleme sa dohodli lídri V4 na historickom summite V4 a Izrael v Budapešti v roku 2017.    

(Osobitná spravodajkyňa TASR Monika Himpánová)