Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

USA odstúpili od zmluvy o likvidácii rakiet

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zmluva INF zakazuje USA a Rusku okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet 500-5500 kilometrov a sú odpaľované z pevniny.

Washington 2. augusta (TASR) - Spojené štáty oficiálne odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú podpísali v roku 1987 s bývalým Sovietskym zväzom. Oznámil to v piatok americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, informovala agentúra AFP.

"Odstúpenie USA... od zmluvy nadobúda dnes účinnosť," uviedol Pompeo počas regionálneho summitu v thajskom Bangkoku. Za ukončenie platnosti zmluvy je podľa neho "výhradne zodpovedné Rusko".

Zmluva INF zakazuje Spojeným štátom a Rusku okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet 500-5500 kilometrov a sú odpaľované z pevniny.

Rusko i USA plnenie INF tento rok pozastavili, keď sa vzájomne obvinili z jej porušovania.

Chronológia vývoja Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu



8. december 1987, Washington, USA - Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) podpísali najvyšší predstaviteľ ZSSR Michail Gorbačov a prezident USA Ronald Reagan. Proces uplatňovania a verifikácie zmluvy bol v časoch jej podpisu najzložitejší a najdôkladnejší v celej dovtedajšej histórii kontroly jadrových zbraní.

1. jún 1988, Moskva, ZSSR – Zmluva INF oficiálne vstúpila do platnosti po tom, ako ju ratifikoval americký Senát a ako si Gorbačov a Reagan vymenili ratifikačné listiny.

1. február 2019, Washington, USA - USA oznámili, že odstupujú od INF. Informoval o tom americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vo Washingtone. USA predtým o svojom zámere informovali svojich spojencov v NATO.

1. február 2019, Brusel - Severoatlantická rada (NAC) vydala vyhlásenie, v ktorom podporila Spojené štáty, ktoré oznámili, že odstupujú od INF. NAC pripomenula, že po takmer šiestich rokoch americkej a spojeneckej angažovanosti s Ruskom NATO 4. decembra 2018 vyhlásilo, že Rusko vyvinulo a uviedlo do funkčnosti raketový systém 9M729, ktorý porušuje INF a predstavuje významné riziko pre euroatlantickú bezpečnosť. Spojenci v tejto súvislosti podporili zistenie USA, že Rusko závažným spôsobom porušilo svoje záväzky vyplývajúce z INF.

2. február 2019, Moskva, Rusko - Prezident Putin oznámil, že Rusko pozastaví plnenie INF po tom, ako USA ohlásili odstúpenie od tejto bilaterálnej dohody. Putin ďalej povedal, že Rusko začne výskum a vývoj nových typov rakiet.

7. február 2019, Moskva, Rusko - Na zničenie vertikálnych odpaľovacích zariadení MK-41, tzv. "terčových rakiet" a bezposádkových lietadiel údajne narúšajúcich INF vyzvali Washington predstavitelia ruského ministerstva obrany (MO RF). MO RF vo vyhlásení odporučilo americkej strane "prijať v čase do ukončenia platnosti zmluvy INF všetky nevyhnutné kroky vedúce k opätovnému dodržiavaniu danej zmluvy, prostredníctvom zničenia na súši umiestnených vertikálnych odpaľovacích zariadení MK-41, určených na odpaľovanie striel s plochou dráhou letu Tomahawk", ako aj niektorých typov terčových rakiet a "bezposádkových útočných lietadiel".

30. máj 2019, Moskva, Rusko - Prezident Putin predložil Štátnej dume, dolnej komore ruského parlamentu, návrh zákona o pozastavení platnosti INF.

18. jún 2019, Moskva, Rusko - Štátna duma odhlasovala podporu dekrétu prezidenta Putina o pozastavení záväzkov Ruska v rámci zmluvy INF podpísanej s USA. Rusko sa tak posunulo bližšie k pozastaveniu platnosti INF z roku 1987.

26. jún 2019, Moskva, Rusko - Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, vyslovila podporu návrhu zákona na pozastavenie účasti Ruska na plnení INF. 

3. júl 2019, Moskva, Rusko - Prezident Vladimir Putin podpísal zákon o pozastavení plnenia INF zo strany Ruska. Zákon okrem iného uvádza, že rozhodnutie o obnovení plnenia INF musí prijať hlava štátu.

2. august 2019, Washington, USA - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo oznámil, že Spojené štáty oficiálne odstúpili od INF. Za ukončenie platnosti zmluvy je podľa neho "výhradne zodpovedné Rusko".

2. august 2019, Moskva, Rusko – Moskva ohlásila formálne ukončenie INF, pričom zo vzniknutej situácie viní Spojené štáty. "Druhého augusta 2019 bola na podnet Spojených štátov ukončená platnosť zmluvy medzi Sovietskym zväzom a Spojenými štátmi o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu," uviedlo vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí.