Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Výsledky volieb v Katalánsku sú tesné

Urna plná volebných lístkov vo volebnej miestnosti na Barcelonskej univerzite pred skončením predčasných parlamentných volieb do katalánskeho regionálneho parlamentu 21. decembra 2017 v Barcelone. Účasť na štvrtkových predčasných parlamentných voľbách v Katalánsku je zatiaľ vyššia ako v roku 2015. Svoje právo voliť do 18.15 h SEČ využilo 68,3 percenta z celkového počtu 5,5 milióna katalánskych voličov, čo je o päť percent viac ako za rovnaký časový úsek pri voľbách v roku 2015. Foto: TASR/AP

Správu budeme aktualizovať.

Barcelona 21. decembra (TASR) - Tzv. exit polls po predčasných parlamentných voľbách v Katalánsku naznačujú, že o prvú priečku bude zápasiť promadridská strana Občania so secesionistickou Republikánskou ľavicou Katalánska (ERC).

Informovala o tom agentúra Catalan News s tým, že strany podporujúce nezávislosť Katalánska by v parlamente mohli mať väčšinu - podľa odhadov až 67-71 poslancov, pričom absolútnu väčšinu má subjekt so 68 poslancami.

Podľa prvých odhadov zverejnených mediálnou korporáciou Grupo Godó by Občania mali v parlamente obsadiť 34-37 kresiel, zatiaľ čo ERC by malo patriť 34-36 mandátov.

Zoskupeniu Spoločne pre Katalánsko (JxCat) zosadeného premiéra Carlesa Puigdemonta by malo získať 28-29 mandátov.

Socialisti (PSC), ktorí sú proti odtrhnutiu sa Katalánska, by mohli počítať s 18-20 mandátmi. Koalícia Spoločne môžeme (CeC-Podem) podľa odhadov zrejme získa sedem-osem mandátov. Radikálna strana Kandidátka ľudovej jednoty (CUP) by mohla mať v parlamente päť až šesť zástupcov a konzervatívna Ľudová strana (PP) troch až piatich poslancov.

Presnejšie výsledky volieb v Katalánsku by mohli byť známe o dve hodiny, okolo 22.00 h SEČ.

Hlasovanie v predčasných parlamentných voľbách sa skončilo o 20.00 h SEČ. Podľa očakávania voľby sprevádzala vysoká účasť voličov.