Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: SMUTNÁ SPRÁVA zo sveta hudby: Zomrela známa španielska diva

Montserrat Caballé, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa miestnych médií bola Caballéová hospitalizovaná od konca septembra a sužovali ju problémy so žlčníkom.

Madrid 6. októbra (TASR) - Vo veku 85 rokov zomrela v sobotu španielska operná speváčka Montserrat Caballéová. Diva skonala v nemocnici vo svojom domovskom meste Barcelona, informovala tlačová agentúra DPA. Podľa miestnych médií bola Caballéová hospitalizovaná od konca septembra a sužovali ju problémy so žlčníkom.

Na archívnej snímke z 1. októbra 2005 španielska operná speváčka Montserrat Caballéová.
Foto: TASR/AP

Caballéovej soprán bol všeobecne považovaný za jeden z najznámejších operných hlasov v histórii. V roku 1987 sa preslávila aj v oblasti populárnej hudby, keď s britským rockovým spevákom Freddiem Mercurym naspievala dueto "Barcelona", ktoré sa neskôr stalo oficiálnou hymnou letných olympijských hier v Barcelone.



Caballéovej umelecká kariéra trvala viac ako 50 rokov a dosiahla počas nej medzinárodné úspechy. Speváčka mala so španielskym tenoristom Bernabém Martím, za ktorého sa vydala v roku 1964, dve deti. Podľa denníka Mirror sa predpokladá, že pohreb Caballéovej bude v pondelok. Miesto jej posledného odpočinku zatiaľ nie je známe.

Montserrat Caballéová si v októbri 2007 v Mníchove prevzala nemeckú hudobnú cenu Echo Klassik za celoživotné dielo.
Foto: TASR/AP

PROFIL: Speváčka Montserrat Caballéová mala dar podmaniť si publikum

María de Montserrat Bibiana Concepción Caballé i Folch sa narodila v Barcelone 12. apríla 1933. V katalánskom meste vyštudovala v roku 1954 konzervatórium. Jej spevácke začiatky sa spájajú so švajčiarskym mestom Bazilej, kde v roku 1956 debutovala postavou Mimi v opere Bohéma Giacoma Pucciniho. Od roku 1959 pôsobila v Brémach. V roku 1962 sa presťahovala späť do Barcelony.

Medzinárodný úspech získala Katalánčanka Montserrat Caballéová v roku 1965, keď v krátkom čase naštudovala titulnú rolu koncertnej verzie Donizettiho opery Lucrezia Borgia v Carnegie Hall v New Yorku. Pôvodne ju mala spievať Marilyn Horneová, ktorá to však pre hlasovú indispozíciu odmietla. Zastúpila ju teda dovtedy neznáma operná speváčka.

Newyorské publikum očarila Caballéová natoľko, že si po svojom výkone vyslúžila dvadsaťminútový neutíchajúci potlesk. Newyorský Herald Tribune priniesol oslavné titulky a prirovnával ju k Marii Callasovej. Montserrat Caballéovú začali oslovovať zástupcovia veľkých operných spoločností a operných domov po celom svete.

Od toho času spievala Caballéová vo všetkých prestížnych operných domoch a koncertných sálach sveta: v Opere La Scala v Miláne, v Metropolitnej opere v New Yorku, Kráľovskej opere Covent Garden v Londýne, Parížskej Opere, Gran Teatro del Liceo v Barcelone, v Boľšom teatre v Moskve či v Opera San Francisco.

Repertoár Montserrat Caballéovej bol rozsiahly, počet jej divadelných rolí dosiahol približne deväťdesiat. Spievala všetky významné úlohy štandardného repertoáru, ale najznámejšou a najobdivovanejšou sa stala pre svoj belcantový repertoár.

Sopranistka objavila tenoristu Josého Carrerasa. Pred Olympijskými hrami v roku 1992 nahrala v Barcelone pieseň Barcelona s Freddiem Mercurym, spevákom britskej skupiny Queen. Vďaka tejto nahrávke ju spoznali aj hudobní nadšenci, ktorí neholdujú opernému žánru.

Pri jednom z vystúpení na chybičky rumunského orchestra vedeného jej krajanom Josém Colladom, reagovala slávna sopranistka spočiatku zhovievavo. Keď sa naďalej opakovali a dirigent sa jej pred záverom koncertu ospravedlnil s tým, že v partitúre bola chyba, rozčúlená diva ju pred šokovaným publikom roztrhala. Hneď potom ho však božská Montserrat Caballéová na udobrenie pobozkala na obe líca, na čo 2000 divákov reagovalo búrlivým potleskom.

Montserrat Caballéová si v októbri 2007 v Mníchove prevzala nemeckú hudobnú cenu Echo Klassik za celoživotné dielo. V decembri 2009 sa predstavila na koncertne s názvom Best Of Christmas vo viedenskej Stadthalle (Rakúsko).

V októbri 2012 ju v ruskom Jekaterinburgu postihla mozgová príhoda, ktorá si vyžiadala pozastavenie všetkých umeleckých aktivít speváčky na tri mesiace. Katalánčanka, ktorá mala zdravotné problémy opakovane aj v minulosti, ani po tejto udalosti nepomýšľala na ukončenie hviezdnej kariéry.

Caballéová sa venovala aj rôznym charitatívnym akciám. Patrila medzi veľvyslancov dobrej vôle UNESCO a založila nadáciu pre barcelonské deti v núdzi.

Slovenským milovníkom operného umenia sa predstavila dvakrát. V roku 2000 spievala v Opere Slovenského národného divadla v Bratislave na spoločnom galakoncerte so slovenským tenoristom Petrom Dvorským. V máji 2002 vystúpila v bratislavskej športovej hale Pasienky v rámci medzinárodného festivalu Bratislavská hudobná jar.

Svetoznáma sopranistka oslávila 12. apríla tohto roku okrúhle 85. narodeniny
.