Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Brita, ktorý na Cypre zabil svoju chorú manželku, prepustili

Na snímke britský dôchodca David Hunter, obvinený z vraždy svojej smrteľne chorej manželky, eskortuje policajt z budovy súdu v cyperskom meste Paphos v piatok 21. júla 2023. Foto: TASR/AP

Ako uviedla agentúra AFP, Hunter bol pôvodne súdený za úkladnú vraždu svojej 74-ročnej manželky Janice, ktorá trpela rakovinou krvi. K činu došlo 18. decembra 2021.

Nikózia 31. júla (TASR) - Brita, ktorý na Cypre zabil svoju smrteľne chorú manželku, v pondelok odsúdili na dva roky odňatia slobody. S prihliadnutím na čas, ktorý 76-ročný David Hunter od svojho zatknutia strávil za mrežami, a na jeho dobré správanie bol po vynesení rozsudku prepustený na slobodu, uviedol jeho britský právnik Michael Polak. Britská stanica BBC dodala, že Hunter strávil vo vyšetrovacej väzbe 19 mesiacov.

Ako uviedla agentúra AFP, Hunter bol pôvodne súdený za úkladnú vraždu svojej 74-ročnej manželky Janice, ktorá trpela rakovinou krvi. K činu došlo 18. decembra 2021.

Minulý týždeň bola však kvalifikácia spáchaného činu zmenená na miernejšie obvinenie z neúmyselného zabitia. Súd totiž Hunterovo konanie vyhodnotil ako zabitie z milosti.

Rozhodnutie trestného súdu v meste Pafos bolo jednomyseľné. Sudcovia uviedli, že zohľadnili okolnosti prípadu, ale súčasne aj potrebu vyslať k verejnosti odstrašujúci signál.

Hunter, baník na dôchodku z anglického grófstva Northumberland, prežil v manželstve s Janice 52 rokov.

V decembri 2021 Janice, ktorá trpela pokročilou leukémiou a veľkými bolesťami, prosila svojho manžela, aby ukončil jej život, pripomenul súd. Hunter pred súdom vypovedal, že nakoniec vyhovel jej želaniu a udusil ju v ich dome neďaleko Pafosu.

Hunter sa po tomto čine pokúsil o samovraždu: predávkoval sa liekmi a zapil ich alkoholom. V tomto stave ho v byte našla polícia.

AFP pripomenula, že na stredomorskom ostrove Cyprus, kde má pravoslávna cirkev pomerne veľký vplyv, je eutanázia tabu a neexistuje zákon o asistovanej samovražde.

Sudcovia počas súdneho procesu súhlasili s obhajobou, že Hunter nespáchal úkladnú vraždu, ale konal spontánne, aby ukončil život svojej manželky, ktorá ho o to prosila kvôli svojim silným bolestiam.

Predsedajúci sudca Michalis Drusiotis v tejto súvislosti argumentoval, že "vražda musí byť výsledkom plánovania a musí byť spáchaná chladnokrvne."

Hunterov advokát Polak uznal, že "vynesenie rozsudku nebolo jednoduché vzhľadom na to, že takýto prípad sa ešte nikdy predtým na cyperských súdoch nevyskytol". Rozhodnutie súdu označil za správne a dodal, že jeho mandantovi umožní, aby smútok zo straty manželky prekonával v kruhu svojej rodiny.