Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Británia a ďalší spojenci predstavili nový balík pomoci pre Ukrajinu

Domy a obrnené vozidlá zničené počas bojov medzi ruskými a ukrajinskými ozbrojenými silami v nedávno oslobodenej Kliščiivke v Doneckej oblasti na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Nová podpora prichádza v čase, keď sa západní podporovatelia Kyjeva snažia pred zimou zintenzívniť dodávky zbraní po tom, čo letná ofenzíva na bojiskách nedosiahla očakávaný úspech.

Londýn 11. októbra (TASR) - Británia a ďalší európski spojenci v stredu oznámili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 116 miliónov eur. Cieľom je pomôcť ozbrojeným silám odstraňovať míny, opravovať vozidlá a chrániť kľúčovú infraštruktúru. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Balík financovaný Medzinárodným fondom pre Ukrajinu (IFU), ktorý spravuje Spojené kráľovstvo, poskytne vojakom techniku, ktorá im pomôže prechádzať cez mínové polia, rieky a zákopy, uviedlo britské ministerstvo obrany. Pôjde aj o ťažkú techniku na ničenie ruských nevýbušných zábran a na pomoc Ukrajine pri budovaní obranných pozícií na ochranu kritickej infraštruktúry.

Nová podpora prichádza v čase, keď sa západní podporovatelia Kyjeva snažia pred zimou zintenzívniť dodávky zbraní po tom, čo letná ofenzíva na bojiskách nedosiahla očakávaný úspech.

Ukrajina dostane aj prostriedky protivzdušnej obrany v hodnote viac ako 81 miliónov eur, ktoré sú súčasťou už predtým oznámeného balíka IFU. Medzi ne patrí operačná platforma MSI-DS Terrahawk Paladin, ktorá dokáže sledovať a ničiť drony a chrániť infraštruktúru.

Finančný mechanizmus IFU, ktorý využíva príspevky medzinárodných partnerov na obstaranie vojenskej pomoci pre Ukrajinu, spustili Veľká Británia a Dánsko v roku 2022 a doposiaľ cezeň vyzbierali vyše 900 miliónov eur. Príspevky pochádzajú od jeho zakladateľov a ďalších piatich členov, ktorými sú Nórsko, Holandsko, Švédsko, Island a Litva.

Britský admirál a veliteľ obranného štábu Tony Radakin uviedol, že nový balík pomoci je "najnovším výsledkom bezprecedentného a trvalého úsilia 50 krajín" na podporu ukrajinského snaženia.