Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Británia a EÚ začnú budúci týždeň rozhovory o vzťahoch po brexite

Zástava EÚ (vpravo) a britská zástava vejú pred Európskym domom v Londýne, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Menej ako rok predtým, ako Británia oficiálne opustí EÚ, sa obe strany musia dohodnúť, ako budú vyzerať ich obchodné vzťahy, keďže podniky a zamestnanci potrebujú právnu istotu.

Brusel 13. apríla (TASR) - Veľká Británia a Európska únia začnú budúci týždeň rokovania o ich budúcom vzťahu po brexite. V piatok o tom podľa agentúry DPA informovali obe strany.

Menej ako rok predtým, ako Británia oficiálne opustí EÚ, sa obe strany musia dohodnúť, ako budú vyzerať ich obchodné vzťahy, keďže podniky a zamestnanci potrebujú právnu istotu.

Lídri EÚ sa minulý mesiac dohodli, že sa budú snažiť o "vyváženú, ambicióznu a širokorozsahovú" dohodu o voľnom obchode, zatiaľ čo britská premiérka Theresa Mayová sa usiluje o "hlboké a komplexné partnerstvo".

Obe strany sa však sporia ohľadom miery budúceho prístupu na trh po tom, ako Londýn interpretoval výsledok referenda o brexite z roku 2016 ako mandát na odchod z colnej únie EÚ aj z jednotného trhu.

V pondelok a utorok sa uskutočnia technické rokovania o nevyriešených záležitostiach týkajúcich sa odchodu Británie z EÚ. V stredu začnú koordinátori diskutovať o budúcom vzťahu.

Doteraz sa rozhovory zameriavali na také témy, ako bola napríklad problematika práv občanov po brexite či hranica medzi Írskom a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Británie.

Po 29. marci 2019 Británia vstúpi do prechodného obdobia, počas ktorého zostanú v krajine v platnosti všetky pravidlá Únie.

Prechodné obdobie, o ktoré požiadala britská strana, má za cieľ poskytnúť spoločnostiam a občanom zo Spojeného kráľovstva a krajín EÚ právnu istotu a dostatok času na zavedenie opatrení, ktorými sa prispôsobia nastávajúcej situácii. Skončiť by sa malo 31. decembra 2020.