Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Británia a Nórsko prisľúbili pre Sýrčanov 2,9 miliardy USD

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vojna v Sýrii si podľa odhadov vyžiadala 250.000 obetí na životoch a vyhnala milióny ľudí z domovov.

Londýn 4. februára (TASR) - Británia a Nórsko prisľúbili dnes ďalších 2,9 miliardy dolárov (2,65 mld. eur) na pomoc pre Sýrčanov do roku 2020. Ich oznámenia prišli krátko pred začiatkom darcovskej konferencie v Londýne, na ktorej Organizácia Spojených národov dúfa v prísľuby celkovo viac než sedem miliárd dolárov len na tento rok, informovala agentúra Reuters.

V čase, keď päť rokov trvajúca občianska vojna v Sýrii pokračuje a mierové rozhovory pod záštitou OSN v Ženeve pozastavili len po niekoľkých dňoch, budú hlavnou témou jednodňovej konferencie s názvom Podpora Sýrie a regiónu naliehavé humanitárne potreby.

Vojna v Sýrii si podľa odhadov vyžiadala 250.000 obetí na životoch a vyhnala milióny ľudí z domovov - šesť miliónov Sýrčanov je vnútorne vysídlených v samotnej Sýrii a ďalšie štyri milióny utiekli do Jordánska, Libanonu, Turecka a ďalej, mnohí do Európy.

Organizácie OSN uvádzajú, že na pomoc Sýrčanom potrebujú na tento rok 7,73 miliardy dolárov (7,07 mld. eur), pričom ďalších 1,2 miliardy dolárov (1,10 mld. eur) je potrebných na programy pomoci jednotlivých krajín regiónu.

Pre európske krajiny je zlepšenie humanitárnej situácie v Sýrii a susedných štátoch rozhodujúce v snahe znížiť motiváciu Sýrčanov cestovať do Európy.

"Môžeme dať ľuďom pocit nádeje potrebný na to, aby si prestali myslieť, že nemajú inú možnosť ako riskovať svoje životy na nebezpečnej ceste do Európy," uviedol britský premiér David Cameron v oznámení o britskom prísľube 1,2 miliardy libier (1,60 mld. eur).

"Ak nepodnikneme rozhodné kroky teraz, situácia civilistov a susedných krajín Sýrie sa len zhorší, a to ovplyvní celé medzinárodné spoločenstvo," uviedla nórska premiérka Erna Solbergová. Nórsko podľa nej poskytne na pomoc Sýrčanom 1,17 miliardy dolárov (1,07 mld. eur) v najbližších štyroch rokoch.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v stredu vo vystúpení v Británii zdôraznil, že Sýrčania sa stávajú obeťami opakovane: doma, kde nemôžu pre vojnu žiť, v rukách prevádzačov počas svojich ciest i pri hrubom zaobchádzaní s nimi po príchode do krajín, kde hľadajú útočisko.

Pan súčasne apeloval na dôrazné preukázanie solidárnosti na londýnskej konferencii, na ktorej sa zúčastnia lídri a diplomati z viac ako 70 krajín sveta, ako aj zástupcovia početných humanitárnych organizácií.

Na konferencii sa zúčastňuje aj predseda vlády SR Robert Fico.